Nyílt Wifit mindenhova!

Nyílt Wifit mindenhova!

2006. február 7. 19:19, Kedd
Összesen 22 millió dollár támogatást kapott a spanyol FON projekt. A kezdeményezés célja, hogy a felhasználók bevonásával biztosítson drót nélküli internetelérést.

A FON egy olyan vezetéknélküli internet-szolgáltató, amely ahelyett, hogy saját hálózatot építene, inkább arra bíztatja az embereket, hogy maguk osszák meg internetkapcsolataikat. Az elképzelés szerint minden háztömbbe elég 3-4 Wifi kapcsolat, hogy az egész épületben elérhető legyen az internet. A programhoz bárki csatlakozhat, akinek van internetkapcsolata és megveszi a speciális Wifi routert. A megosztott kapcsolatok használatáért fizetni kell, ám az ötletgazdák szerint ez az összeg cserébe nemsokára a legnagyobb lefedettségű Wifi hálózatot eredményezi. A rendszerhez egy on-line térkép is tartozik, amin be van jelölve az összes üzemelő hotspot.

A kapcsolatukat megosztó felhasználókat természetesen kompenzálják erőfeszítéseikért. Erre két lehetőségük van: a "Linus" felhasználók ingyen osztják meg kapcsolatukat, de ezért cserébe szintén ingyen érhetik el a többi felhasználó által üzemeltetett hotspotokat is, a "Bill" felhasználók pedig forgalomarányosan kapnak némi díjazást.

A rendszert már három hónapja tesztelik Spanyolországban és az Egyesült Államokban. A mostani befektetés lehetőséget ad a kezdeményezés szervezőinek, hogy nekiálljanak az internetszolgáltatókkal is tárgyalni, azok érthetően ugyanis nem lelkesednek az ötletért, hiszen számukra komoly konkurenciát jelenthet a jövőben. Vélekedésük szerint ez törvényellenes, hiszen a felhasználói szerződésben általában világosan le van szögezve, hogy a szolgáltatás nem értékesíthető tovább. Roger Entner a Wifi kapcsolatokat telepítő Ovum munkatársa a Napsterhez hasonlította az elképzelést, mondván az ugyanúgy egy "remek ötlet, [...] de a következmények is ugyanazok lesznek". A fejlesztők ennek ellenére abban reménykednek, hogy sikerül partnermegállapodásokat kötniük a szolgáltatókkal, akik maguk javasolják majd a rendszert felhasználóiknak.

Most nem kisebb cégek segítettek be a rendszer kiépítésébe, mint a Google és az eBay. Ez utóbbi elsősorban a nemrég tulajdonába került Skype kapcsán támogatta a rendszert, hiszen egy elég nagy lefedettségű Wifi hálózat lehetővé tenné, hogy az IP telefonnal egyenesen a távközlési szolgáltatóktól vonjon el bevételeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások