A dél-koreaiak az sms-írás bajnokai

A dél-koreaiak az sms-írás bajnokai

2006. február 12. 16:48, Vasárnap
A legfrissebb felmérés szerint a dél-koreai fiatalok számítanak a világon az egyik legintenzívebb sms-ezőknek. Minden harmadik dél-koreai fiatal ugyanis naponta több, mint száz rövid szöveges üzenetet küld a mobiltelefonjáról.

A dokumentumból kiderül, hogy egy átlagos dél-koreai középiskolai diák, vagy egyetemista többet beszél a mobil készülékén, mint hagyományos módon, szemtől szemben, telefonok nélkül. A 704 megkérdezett fiatal 35,4 százaléka válaszolt úgy, hogy naponta átlagosan több mint száz sms-t küld el a mobiltelefonjáról rokonainak és ismerőseinek. A 14 és 24 év közötti korosztály tagjait a felmérést készítő, Szöul közelében lévő kutatóintézet szóvivője szerint a szakemberek stílusosan már el is nevezték M, vagyis mobil generációnak.

A mobil készülékek segítségével végzett kommunikáció napjainkra megelőzött minden más kapcsolatteremtési formát, legyen szó chatről, azonnali üzenetküldő szolgáltatásokról, fórumokról vagy a hagyományos, szemtől szembeni beszélgetésekről. A kutatók szerint ennek a generációnak a tagjai többet "beszélnek" az ujjaikkal, mint a szájukkal.

A felmérés kiderítette a túlzó sms-írás okait is. Eszerint két oka van a rövid szöveges üzenetek ilyen mértékű használatának: az egyik, hogy sms-t írni még mindig jóval olcsóbb, mint telefonálni. Az sms-t bárhol, bármikor meg lehet írni, akár titokban, az iskolapadban is, míg ugyebár telefonálni nem igazán lehet tanítás közben.

Annak ellenére, hogy a fiatalok többsége szinte csak sms-ezik a mobiltelefonján, mégis többségüknek tetemes adóssága van és alig, vagy csak késve tudják kifizetni a számláikat. A 14 és 24 év közötti dél-koreaiak elmondták azt is, hogy rendszeresen töltenek le különböző tartalmakat a mobil készülékeikre, 15,2 százalékuk pedig gyakran veszélyesnek minősített (pornográf stb.) tartalmakat is le szokott tölteni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások