Új szoftver az internetcenzúra ellen

Új szoftver az internetcenzúra ellen

2006. február 19. 09:52, Vasárnap
Kanadai kutatók által kifejlesztett program segítségével lehetővé válik a különböző online cenzúra-rendszerek kijátszása és ezáltal adatok, információk küldhetők bármelyik, virtuális vasfüggönnyel elzárt országba.

A Torontói Egyetem kutatóinak célja az volt, hogy a jövőben bárki eljuttathasson digitális üzeneteket azokba az államokba is, ahol a hatóságok megpróbálják különböző szűrőkkel és más megoldásokkal lehetetlenné tenni az ott lakók országhatárokon kívülre történő kommunikációját. A Psiphon nevű szoftver úgy nyújt védelmet, hogy megzavarja a szűrőket, így használata esetén azok nem képesek kimutatni, hogy melyik internetes oldalt is kereste fel az adott felhasználó.

A szoftver nem hagy hátra nyomokat és lehetővé teszi, hogy bárki egy ellenőrzött számítógépről is - titkosítva - tetszőleges számú és méretű információt küldjön egy nem ellenőrzött PC-re. Ehhez csupán egy, a szabad világból származó partnerre van szükség, aki jelszót és felhasználói nevet biztosít a kiberdisszidens számára. A Psiphon segítségével egyfajta adatküldő közösség jöhet létre és az adott információkat a közösség minden tagja megkaphatja. Ahhoz, hogy elkerüljék a lebukást, korlátozni lehet, hogy az egyes csapatok tagjai milyen adatokat - például csak szöveges dokumentumokat vagy fotókat - küldhetnek tovább.

Történjen bármi, a kutatók állítása szerint az alkalmazott titkosítás mindenképpen biztonságot nyújt a levelezésben résztvevők számára. Érdekesség, hogy a szoftver az információk továbbítására a számítógépek 443-as portját veszi igénybe, amelyet világszerte általában a pénzügyi tranzakciók lebonyolítására szoktak használni. "Amíg egy ország nem akarja teljes mértékben leállítani az online pénzügyi tranzakciókat, addig nem tehet semmit programunk ellen" - nyilatkozta Ronald Deibert professzor, a Torontói Egyetem Citizen Lab nevű projektjének a vezetője.

A kanadai szakemberek a tervek szerint előbb az idén májusban megrendezendő, a véleményszabadság mellett kiálló Nemzetközi PEN Kongresszuson fogják bemutatni a Psiphont, majd bárki számára elérhetővé fogják tenni az első cenzúra-ellenes szoftvert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások