Továbbra sem adja ki adatait a Google

Továbbra sem adja ki adatait a Google

2006. február 19. 09:52, Vasárnap
A keresőcég formálisan is megtagadta az amerikai kormányzat azon kérelmének teljesítését, amely a felhasználók kereséseivel kapcsolatos adatok kiszolgáltatására vonatkozott. A Google egyedüliként szegült szembe a kéréssel.

A cég indoklása szerint a felhasználók nemcsak a keresések hatékonyságában, a találatok pontosságában bíznak, hanem abban is szeretnének biztosak lenni, hogy ezek az adatok nem kerülnek egy harmadik félhez. Ezek kiszolgáltatásával a beléjük fektetett bizalom veszne el, amely igencsak kellemetlen lenne a számukra, a megoldás pedig egyáltalán nem lenne praktikus.

Az amerikai igazságügyi minisztérium még tavaly augusztusban kereste meg kérelmével a Google vezetését. Akkor két hónapra kiterjedő adathalmaz átadását kérték, majd januárban szövetségi bírón keresztül ismételték meg kívánalmukat. A cél az lenne, hogy segítsenek megindokolni a legfelső bíróságon alkotmányos problémákba ütközött COPA törvényt, amelynek eredeti célja a fiatalkorúak védelme az interneten. Ennek elődje 1998-ban lépett hatályba és elsősorban az erotikus tartalmú honlapokkal foglalkozik, megszigorítva azok szabályozását. A Google azonban megtagadta az adatok átadását, amivel szembekerült a kormányzattal - egyedüliként, hiszen a Microsoft és a Yahoo már korábban eleget tett a kérésnek.

A cég ügyvédjei igyekeztek leszögezni, hogy osztoznak a kiskorúakkal kapcsolatos aggodalmakban, ám a kiszolgáltatandó anyagok egyáltalán nem nyújtanának segítséget ebben a kérdésben. Emellett jókora munkát zúdítana a vállalat programozóira, és a feladat végrehajtása legalább egy teljes hetet elvenne tőlük. Az okok között természetesen az is szerepel, hogy egy ilyen lépéssel a keresőmotor működése is ismertté válna a minisztérium előtt, márpedig ezt mindenképpen szeretnék elkerülni. Véleményük szerint a bíróság be fogja látni igazukat, mivel a kormányzat sem tudta megfelelő adatokkal alátámasztani azon állítását, miszerint ily módon értékes bizonyítékokhoz jutnának.

A Google teljes, 25 oldalas hivatalos válasza PDF formátumban letölthető a cég honlapjáról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások