Elemzők szerint egy évet is csúszhat a PS3

Elemzők szerint egy évet is csúszhat a PS3

2006. február 20. 14:35, Hétfő
Újabb fejezettel gazdagodott a következő generációs konzol körüli szappanopera: a Sony továbbra is kitart a tavaszi megjelenés mellett, míg elemzők szerint ezt már senki nem gondolhatja komolyan.

A sort a konzol elmaradt bemutatója nyitotta meg a múlt héten, amiről már hírt adtunk. Többen ugyanis korábban tudni vélték, hogy a Taipei Game Show 2006 alatt a Sony végre bemutatja működő prototípusát, és élőben demonstrálja annak teljesítményét. Ez sajnos ezúttal is elmaradt - a teljesítményről és a várható funkciókról csak videofelvételeken keresztül láthattak ízelítőt a látogatók, míg a megjelenés dátumát illetően nagy volt a csend.

Egyvalamiben biztosnak tűnt a cég álláspontja: Tetsuhiko Yasuda, a Sony Computer Entertainment Asia ügyvezető igazgatója a kiállításon arra tett ígéretet, hogy a PlayStation 3 még az idén megjelenik. Ezzel nem erősítette meg, de nem is cáfolta a kétkedők oldaláról elhangzó kijelentéseket, miszerint a PlayStation 3 alapos csúszást szenvedhet el. Ilyen véleményt fogalmazott meg a Merrill Lynch elemzői cég tanulmányában, amelyben - legalábbis a tengerentúlon - 2007-es megjelenést és 900 dolláros kezdeti árat említettek. Véleményük szerint ez elsősorban a Cell processzorral (230 dollár), a Blu-ray lejátszóval (350 dollár) kapcsolatos költségeknek, illetve a tervezési kiadásoknak köszönhető. Számításaik szerint az ár három év alatt egészen 320 dollárig süllyedhet, de ez még igencsak távolinak tűnik.


A legtöbb elemző ehhez hasonlóan nem tartja reálisnak a tavaszi időpontot és egyetértenek abban, hogy Japánban a nyáron, az Egyesült Államokban pedig novemberben, közvetlenül a hálaadási ünnep előtt jelenhet meg a konzol. "Senki nem gondolhatja komolyan a tavaszi megjelenést" - jelentette ki Hiroshi Kamide, a KBC Securities szakértője. "A Sony helyében én nem törném magam azon, hogy a lehető legrövidebb időn belül piacra dobjam a terméket." Szerinte a PlayStation 3 420 dolláros áron debütál majd, ám erre még alaposan fel kell készülnie a cégnek.

"Továbbra is a tavaszi megjelenést célozzuk meg, de nem hoztuk nyilvánosságra az egyes régiókra vonatkozó dátumokat" - jelentette ki hírügynökségi kérdésekre a Sony szóvivője hétfőn, hozzátéve, hogy sok függ a specifikációk (pl. Blu-ray) véglegesítésétől. Ugyanott tartunk tehát, mint néhány hónappal korábban, amikor szintén a következő generációs optikai tárolótól tették függővé a megjelenés időpontját. "Az utolsó percig várni fogunk, ám a döntés elmaradása esetén a debütálás késedelmet szenvedhet" - szögezte le a szóvivő. Ebből a szempontból jó hír, hogy a legújabb hírek szerint a Blu-ray szövetség megegyezett az AACS képviselőivel a másolásvédelmi technológia alkalmazásáról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások