Készül a páneurópai autós adatbázis és jogosítvány

Készül a páneurópai autós adatbázis és jogosítvány

2006. február 21. 11:41, Kedd
Az európai rendőrségek munkáján, illetve az autósok helyzetén könnyítene a közös európai adatbázis és az egységes jogosítvány, amelynek részletein már jó ideje dolgoznak a kezdeményezők.

Az autók és autósok adatait magában foglaló egységes adatbázis a Traffic Documentation System (TDS) nevet kapta, és kidolgozói szerint nemcsak a csempészek, hanem akár a terroristák kézre kerítésében is nagy szerepet játszhat. A brit központú Association of Chief Police Officers közleménye kiemeli, hogy a programban résztvevő országok hatóságai így rengeteg pluszmunkától szabadulnak meg, és a helyszínen intézkedők az interneten keresztül gyorsan hozzájutnak a szükséges információkhoz.

Példaként a külföldi jogosítványok, illetve a gépjármű, vagy a rakomány egyéb okmányai eredetének ellenőrzését hozták fel. A rendszer segítségével néhány másodperc alatt visszaigazolható a papírok hitelessége és a hiányos nyelvtudás sem akadályozhatja a rendőrök munkáját. Az eredetileg a holland rendőrség által a TISPOL (az Európai Unió közlekedésrendészeti szerveit magába foglaló szervezet) részére kifejlesztett és az Unió által anyagilag támogatott rendszert az Egyesült Királyságban vetették be, és mind a fővárosban, mind vidéken jól szerepelt. Eddig az időpontig öt ország - Belgium, Hollandia, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság - nyújtotta be a szükséges adatokat saját rendszeréből, és hamarosan újabb ötösfogattal bővül a résztvevők tábora.

Ezzel egy időben az Európai Bizottság tovább folytatja az egységes európai jogosítvány kidolgozására irányuló előkészítői munkát. A cél a 25 uniós tagország 110 meglévő modelljének lecserélése egy hitelkártya méretű, műanyag darabra, amely az érintett ország hozzájárulása esetén mikrochipet is magában foglalna. Ez utóbbi tartalmazná az egységes rendszer szerint harmonizált adatokat. Végleges határidőt egyelőre nem határoztak meg - a bizottság javaslatában a rendelkezés életbe lépésétől számítva 10 évet adna a tagországoknak a felkészülésre és a rendszer bevezetésére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások