Újabb oldalakat támad az MPAA

Újabb oldalakat támad az MPAA

2006. február 24. 22:00, Péntek
Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) "tavaszköszöntő akciójában" ezúttal olyan oldalakat támad, amelyek illegálisan másolt filmek, szoftverek és zenei albumok lelőhelyeit tettek közzé.

A szervezet célkeresztjébe került az ISOHunt.com, a BTHub.com, a TorrentBox.com és a TorrentSpy.com is. Ezek a portálok azért tüskék az MPAA szemében, mert ők maguk ugyan nem terjesztenek illegálisan másolt filmeket, szoftvereket, vagy zenei albumokat, de úgymond katalógus szolgáltatást végeznek, vagyis megmutatják a felhasználóknak, hogy melyik alkotás illegális kópiája melyik fájlcserélő hálózat rendszerében található meg.


Néhány kattintás, és válogathatunk a másolatok között

A vád ezek ellen a weboldalak ellen többek között az, hogy a szerzői és a szomszédos jogok által védett tartalmak illegális másolatait terjesztő fájlcserélő rendszerek használatára ösztönzik, buzdítják az internetezőket. A TorrentSpy és az ISOHunt valójában a tartalmak közti keresők, ettől függetlenül azonban az MPAA nem tesz különbséget. A szerzői jogvédők szemében az ezeket a portálokat működtető személyek legalább annyira bűnösek, mint maguk a filmek és más alkotások illegális kópiáit terjesztő és a felhasználók számára letöltésre kínáló fájlcserélő rendszerek üzemeltetői.

A kampány érinti a sci-fi tartalomra specializálódott NiteShadow.comot, amely a 24 000 regisztrált felhasználója számára linkeket mutatott több mint ezer, illegálisan másolt sci-fi film és sorozat lelőhelyeihez.

Túlkapások ezúttal is történtek, ilyen például a DVDRs.net nevű oldal esete, ami kakukktojásnak számít a támadott portálok között, hiszen a DVD-, a HD-DVD- és a Blu-ray-piac világából szállított híreket az érdeklődőknek. Igaz, nem is ez váltotta ki az MPAA figyelmét és haragját, hanem az oldal kiegészítő szolgáltatása, ami hozzáférést nyújtott az illegálisan másolt tartalmakhoz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások