Közösen gyártana optikai meghajtókat a Sony és a NEC

Közösen gyártana optikai meghajtókat a Sony és a NEC

2006. február 28. 01:22, Kedd
A tervek szerint a két japán elektronikai konszern a jövőben közös néven fejlesztene ki és dobna piacra számítógépekbe építhető CD- és DVD-lejátszókat. A döntés azért is érdekes, mert egyébként a két vállalat szemben áll egymással a DVD utódformátum címért folyó versenyben.

Míg a Sony a Blu-ray formátum egyik életre hívója és fő támogatója, addig a NEC a HD-DVD tábort erősíti. Ez azonban nem gátolja meg a két óriáscéget abban, hogy a jövőben közösen fejlesszenek ki optikai meghajtókat. Az együttműködésről szóló megállapodásokat már megkötötték, a két japán konszern adott részlegeiből létrejövő új vegyes vállalat április harmadikától kezdi majd meg a munkát. Az új cég neve Sony NEC Optiarc lesz. A Sonyé lesz a tulajdonrész 55, míg a NEC-é a fennmaradó 45 százaléka.

A Sony NEC Optiarc központját az előzetesen kiszivárgott információk szerint Tokióban állítják majd fel. A 350 fejlesztőmérnök és más dolgozó főnöke az a Shinichi Yamamura lesz, aki jelenleg még a Sony Video Business Group alelnökeként dolgozik.

Szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy mivel a Blu-ray és a HD-DVD tábor egy egy illusztris képviselőjéről van szó, a Sony NEC Optiarc később mind a két szabványt támogató optikai meghajtókat is ki fog fejleszteni és piacra fog dobni. Kérdés persze, hogy mit szólnak majd a felhasználók az új meghajtókhoz, azok elődjeiktől milyen tulajdonságokat fognak örökölni és mennyi lesz az áruk. Szintén nem mellékes, hogy az új vegyes vállalat mennyire tud majd talpon maradni és mennyire lesz képes megőrizni a két előd piaci pozícióit?

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások