PMA 2006: Digitális fényké­pe­ző­gé­pek áradata

PMA 2006: Digitális fényké­pe­ző­gé­pek áradata

2006. március 7. 14:07, Kedd
Az idei PMA show némi fellendülést, vérfrissítést hozott az állóvízzé avanzsálódott digitális fényképezőgép iparba - végre!

Lassan meghallgatásra kerülnek azon fotósok imái, melyek a megapixel-háború végéért fohászkodnak. Azért ne örüljünk annyira, a középmezőny még mindig csak a felbontás emelésével képes termékeit frissíteni, de tény, hogy enyhe változás érzékelhető ezen a fronton. 19 stand, több mint 100 bejelentés, 3,8 millió látogató. Cikkünkben a leginkább említésre méltó bejelentéseket gyűjtöttük össze.

Adobe

Az Adobe a fotósok legdédelgetettebb szoftvergyártó cége. A cég a Photoshop CS2 demonstrációkon kívül bepillantást engedett készülő RAW editáló programjukba, melyet Lightroom-nak neveztek el. A szoftver minden eddiginél barátságosabb RAW szerkesztést kínál de egyelőre kizárólag Macintosh rendszeren (későbbiekben várható a Windows-os verzió is), és vélhetően még ebben az évben elkészül.

Canon

A Canon visszafogott bejelentéseket tett, legalábbis ami a digitális fényképezőgépek szegmensét illeti. A PowerShot "A" családot teljes egészében frissítette, sőt a család létszáma jelentősen nőtt. A belépőszintű gépek között igazi választékot kínál az A420 és A430-as modellekkel, melyek négy megapixeles felbontással, 1,8"-es kijelzővel, 3,2 illetve négyszeres optikai zoom-mal büszkélkedhetnek. A belépőszint csúcsmodellje a PowerShot A530-as, ami már ötmillió képpontos érzékelővel és szintén négyszeres optikai zoom-mal lett ellátva, viszont elérhető rajta az ISO800-as érzékenység, továbbá 9 pontos AiAF autófókusz rendszert kapott. Természetesen minden gépben a Canon DigicII képfeldolgozó processzora dohog.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kreatív-kompakt kategória is frissítésre került a PowerShot A540 és A700 személyében. Mindkét modellt hat megapixeles érzékelővel látták el. Míg az A540-es négyszeres, addig az A700-as már hatszoros optikai zoom-ot kapott. Mindkét masina rengeteg témamóddal, ISO800-as érzékenységgel és az A700-as esetében elsőként, valós optikai keresővel büszkélkedhet.

Sok friss S2 IS gép tulajdonos szíve fájdult meg, mikor meglátta az első képeket az utódról, az S3 IS-ről. A gép szakított az elődök ezüstszínű külalakjával és végre grafitszürke színben pompázik, ezzel is hirdetve magáról, hogy komoly masináról van szó. Mi tagadás, az S3 IS tudása impozáns: 12-szeres optikai zoom, hat megapixeles felbontás, képstabilizátor, 2.0"-os kijelző, ISO800-as érzékenység, DigicII processzor.

Az ultra-kompakt szegmensben is történt egy-két apró, de említésre méltó esemény. A Canon képstabilizátorral látta el az Ixus750 utódját, az Ixus800 IS-t. A hat megapixelre egy négyszeres zoom-átfogású optikán keresztül érkezik a fény. Az olcsóbb ultra-kompakt szegmensben pedig két versenyzőt is útnak indított, az Ixus60 és Ixus65 személyében. Az utóbbi készülékre hatalmas, 3"-es TFT kijelzőt szerelt a gyártó, ami már kistévének is elmegy. Mindkét masina hatmillió képpontos érzékelővel és háromszoros optikai zoom-mal lett ellátva.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A digitális-tükörreflexes szegmensben nem várt lépésre szánta el magát a gyártó. Az EOS 20D utódja nem veszi fel a Nikon által dobott kesztyűt, hiszen - sok tippet meghiusítva - nem emelte az EOS 30D felbontását 10- vagy több millió pixelre! Maradt tehát a nyolc megapixel hisz ami jó, azon kár változtatni. És ez tényleg jó. A változás a kijelzőt érintette, ami már 2,5"-os méretben pompázik, illetve végre ebbe a szegmensbe is elérhetővé tette a cég a spot fénymérést, ami annyi fotós szívfájdalma volt. Ráadásul a Canon 100 000 expóig hitelesítette az EOS 30D-t, aminek bevezető ára várhatóan az EOS 20D alatt lesz.

Két igazán impozáns objektívvel is meglepte a fotósokat a cég. Piacra dobnak egy 17-55mm-es átfogású, fix f2,8-as fényerővel, USM-es fókuszmotorral és képstabilizátorral ellátott objektívet, név szerint az EF-S 17 - 55 mm F2.8 IS -t. Nevéből láthatjuk, hogy ezt a típust APS-C méretű képérzékelővel szerelt gépekhez igazították. Ára elég borsos lesz, az 1150 dolláros bevezető ár itthon kb. 300 000 Ft körül alakulhat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A másik versenyző egy igazi ász, a Canon EF 85 mm F1.2 L II lens (Mark II). A nevéből látható, hogy leginkább profiknak szánták, hiszen a Mark II a cég EOS 1D és Ds gépeinek egyik változata, amik bizony kizárólag profi felhasználásra valók (és az "L" jelzés is erről árulkodik). Az objektív f1,2-es fényereje a cég legfényerősebb objektívévé avanzsálja ezt a terméket. Ennél a fényerőnél vaku nélkül tudunk sötétebb vagy árnyékos helyeken, különösebb extra ISO érzékenységek használata nélkül fényképezni. Komoly darab, az már biztos, és ezt a 2100 dolláros bevezető ára is tanúsítja.

Casio

A cég nem a komolyabb digitális fényképezőgép fejlesztéseiről híres, de a konzumer termékek között erősen képviseli magát. A most bejelentett 8,1 megapixeles EXILIM ZOOM EX-Z850 háromszoros optikai zoom-mal, 2,5"-os kijelzővel és képstabilizáló rendszerrel lett ellátva. Az EXILIM ZOOM EX-Z60-at hat megapixeles felbontás, háromszoros zoom és szintén képstabilizátor jellemzi. Az Exilim EX-Z600 az ultra-kompakt szegmensben indul, hatmillió pixeles érzékelővel, háromszoros optikai zoom-mal és nagy 2,7"-os LCD kijelzővel, vélhetően igen sikeresen, mert a design nagyon szép lett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások