Továbbra is Bill Gates vezeti a milliárdosok listáját

Továbbra is Bill Gates vezeti a milliárdosok listáját

2006. március 10. 12:27, Péntek
A Forbes most közzétett listáján - amelyet 12. éve Bill Gates vezet - 793 személy vagyona haladja meg az egymilliárd dollárt.

A legszembetűnőbb változás Indiában és Oroszországban zajlik. Előbbi az ázsiai régióban tudhatja magánék a legtöbb vagyonos embert, míg Moszkva 25 milliárdosnak otthont adva, New Yorkot (40) követve a városok rangsorában lépett a második helyre. A lista első két helyén továbbra is Bill Gates (50 milliárd dollár) és Warren Buffett (42 milliárd) áll, ezt követően viszont kisebb változások következtek be.

A képzeletbeli dobogó legalsó fokára a mexikói Carlos Slim kapaszkodott fel, míg a negyedik az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad lett. Az ötödik leggazdagabb az a Lakshmi Mittal, aki manapság az Arcelor nevű acélipari óriás megszerzéséért folytatott küzdelem kapcsán szerepel igen gyakran a gazdasági lapokban. A 793 leggazdagabb ember összvagyona 2600 milliárd dollár, amelynek a felét amerikai befektetők tudhatják magukénak. Soha ennyi ember nem volt még a milliárdosok klubjában, tavaly a számuk 15 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

A lista legfiatalabb tagja a 22 éves Hind Hariri, aki a korábbi libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri gyermeke, és öröksége révén jutott most az elitklubba. Az indiai gazdaság erősödését mutatja, hogy a listára kerültek (23 fő) 99 milliárdot mondhatnak magukénak, amellyel megelőzik a legtöbb gazdaggal rendelkező japánokat (27 ember), akik csupán 67 milliárd dollár felett rendelkeznek.

Az olajárak robbanása az orosz elit számára sokkal nagyobb hasznot hajtott, mint a fekete aranyban piacvezető szaúdiaknak. Előbbiek 33 legvagyonosabbja 172 milliárddal bír, míg utóbbi ország 11 olajbárója 68 milliárd dollár felett diszponál. Érdekesség egyébként, hogy a korábban leggazdagabb orosznak számító Hodorkovszkij, aki egy szibériai börtönben napjainkban napi egy dollárt keres, lekerült ugyan a listáról, ám a Forbes szerkesztői szerint így is 500 millió dolláros vagyona maradt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások