Első a szerelem - Idősebbek is elkezdhetik

Első a szerelem - Idősebbek is elkezdhetik

2006. március 27. 11:27, Hétfő
Hollywood ezúttal egy cseppet sem hollywoodi romantikus filmmel állt elő, amely végre nem műérzelmekkel operál, hanem életszagú karaktereket lök elénk a vászonra.

Ben Younger fiatal, feltörekvő rendező úgy gondolta, hogy a Brókerarcok után (2000-ben volt, ajajj, de régen) éppen ideje lenne ismét írni egy filmet, mert a gyereknek új ruha kellett és az asszony is panaszkodott, hogy az nem állapot, hogy a férje már évek óta csak otthon lebzsel és egyetlen filmjének hírnevéből él. Ben Younger tudta, hogy nem lesz fiatalabb, ezért úgy döntött, hogy a brókerdráma után ír egy olyan romantikus történetet, amelynek központi mondanivalója Hollywoodban szinte ismeretlen a filmvásznon, pedig a való életben megannyi példát lehet találni nagy korkülönbséggel is tartós kapcsolatokra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az idősebb (37 éves) női főszerepre Sandra Bullockot szánta a rendező, a fiatal férfi szerepét pedig a 23 éves Bryan Greenberg kapta meg, aki az utóbbi időben a Tuti Gimi című tinisorozatban mutathatta be tudását. Sandra Bullock azonban a rendező forgatókönyvébe bele-belekötögetett és olyan változtatásokat akart eszközölni a karakterén, hogy a jámbor direktor megelégelte a dolgot és inkább kirúgta kedvencünket - helyére pedig az éppen szabad Uma Thurmant igazolta le expressz-gyorsasággal.

A történet szerint az éppen válása után lévő megviselt Rafi (ő Uma) pszichiáterhez járva kesereg életének nagy problémáin, amikor egyszer csak találkozik egy fiatal csődörrel (Greenberg), aki egyik napról a másikra megváltoztatja az életét. No de nem lenne életszagú a történet, ha a sok pozitívum mellett ne kerülnének elő a kapcsolat árnyoldalai - köztük az egyik legnagyobb poén, amit ugye ahogy kell, az előzetes ellő, pedig a film elég sokáig titokban tartja. (Megint az jár jól, aki kritika és nem előzetes alapján dönt, nincs mese.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Már az alaptörténet is sejteti, hogy nem tinglitangli témáról szól és az Első a szerelem egyáltalán nem tekinti a mozis massza egészét célközönségének. Nyilván azok fogják értékelni inkább a filmet, akik tudják, hogy milyen egy olyan kapcsolat, ahol a női fél az idősebb, mint ahogy azok is ismerősnek fogják érezni a témát, akik már közelebbről is megismerték egy pszichiáter által nyújtott szolgáltatásokat. Bizony, a testi mellett, ezúttal a lelki vonalra is nagy hangsúlyt fektetnek - pláne, hogy olyan nevet sikerült megnyerni lélekbúvárnak, mint Meryl Streep, aki szerepe szerint nem mellesleg ugyancsak pszichiáterhez jár jó amerikai középkorú asszonyhoz méltóan.

Csűröm, csavarom, de az értékelést nem lehet kikerülni. Nem tetszett az Első a szerelem, mint néző unalmasnak találtam - ellenben kritikusként csak elismerően csettintenék egyet a nyelvemmel, hogy végre egy olyan film, amelyben a romantika és a dráma mellett az értelmes (bár kissé hihetetlen) humor is megfér. Aki látta az előzeteseket tudja, hogy mire gondolok, de azt azonnal felejtse el mindenki, hogy egy vicces, helyzetkomikumok sokaságára épülő filmet fog látni. Utóbbiból is akad pár természetesen, de az Első szerelem humora sokkal finomabb dolgokból fakad.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Igényes, sok mindent mondani akar, de kicsit az unalomba fullad, ez van, de a lényeg, hogy őszinte. Az Első a szerelem nem a kommersz randifilmekre bukó tiniknek fog tetszeni, hanem a valamivel idősebb korosztályból azoknak, akik nem a hollywoodi cukormázat keresik a romantikus filmekben, hanem inkább a valódi emberi érzelmek megjelenítését kedvelik. Cikkünk tárgya szinte minden manipulatív fogást nélkülöz, és ezúttal - mivel annyira megszoktuk - ezek hiányozni is fognak nekünk. Szerencsére a színészek játéka még ezt is feledtetheti velünk.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Első a szerelem (Prime)
feliratos angol romantikus vígjáték, 105 perc, 2005

Rendező: Ben Younger
Forgatókönyvíró: Ben Younger
Zeneszerző: Ryan Shore
Operatőr: William Rexer
Producer: Jennifer Todd, Suzanne Todd
Vágó: Kristina Boden

Szereplők:
Uma Thurman (Rafi Gardet)
Meryl Streep (Lisa Metzger)
Bryan Greenberg (David Bloomberg)
Jon Abrahams (Morris)
Adriana Biasi (Bay Ridge Blonde)
Zak Orth (Randall)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások