Új MI szoftvert kapnak a marsjárók

Új MI szoftvert kapnak a marsjárók

2006. március 18. 11:08, Szombat
A héten befejeződik a marsjárók tevékenységének optimalizálását szolgáló mesterséges intelligencia szoftver tesztüzeme. A feltöltésre nyáron kerül sor.

A Spirit és az Opportunity a mai napig már több mint 100 000 felvételt készített, ami a Földre lesugárzott adataik 95%-át teszi ki. Mivel azonban a marsjárók egy nap csak korlátolt mennyiségű adatot tudnak továbbítani, a fotók többsége pedig semmi olyat nem mutatott, amit egy-egy jóval korábbi felvételen ne lehetett volna látni, ezért üzemeltetői úgy döntöttek, itt az ideje a robotok optimalizálásának.

A feladatra mesterséges intelligencia szakértőket kértek fel, akik kifejlesztettek egy olyan új szoftvert, amivel a robotok képesek a legfontosabb eseményekre fókuszálni, sőt akár saját maguk megvágni felvételeiket, hogy csak a legérdekesebb részleteket küldjék haza.

Az új szoftver júniusban kerül feltöltésre, a következő, úgynevezett "dust devil" időszakra. A Mars mini-tornádóiról és vékony felhőzetéről szerzett információk nagyban segítik a bolygó légkörének megismerését.

Az új MI szoftverfrissítés megháromszorozza, de akár a négyszeresére is növelheti a tudományos szempontból érdekes felvételek számát a naponta lesugárzásra kerülő adatblokkokban, nyilatkozott a projektet vezető Steve Chien, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának mesterséges intelligencia szakértője. Chien munkatársaival közösen a csütörtökön megnyitott Hold- és Bolygótudományi Konferencián mutatja be a rendszert. A szoftver fejlesztése és tesztelése több mint egy évet vett igénybe. A héten befejeződő tesztüzemet a marsjárók Földön maradt ikertestvérén végezték el. A nyári feltöltés körülbelül öt napot vesz majd igénybe.

Ez már a második frissítés, amit a két marsjárón elvégeznek, az első 2004-ben zajlott. Most a felvételek optimalizálásán túl a navigációs szoftver hibáit javítják, és segítséget nyújtanak a robotoknak az akadályok kikerüléséhez szükséges útvonal gyorsabb megtervezéséhez is.

A projekt ezen felül olyan mesterséges intelligencia technikákat is tesztel, amit a 2009-re tervezett méretes leszállóegység, a Mars Science Laboratory is alkalmazhat. A Spirit és az Opportunity eddig közel 780 marsi napot töltött kutatással a vörös bolygón.

A most következő marsi téltől különösen a nagyobb szélességi fokon állomásozó Spirit esetében tartanak a projekt irányítói, itt ugyanis kevesebb napfényt tud begyűjteni, ezért jelenleg az elsődleges feladat a legközelebbi északra néző lankák elérése, ahol valamivel több napenergiát tud magába szívni az átteleléshez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások