Befejezetlen élet - Hallström drámája végre nálunk

Befejezetlen élet - Hallström drámája végre nálunk

2006. március 29. 13:11, Szerda
Hallström a tőle megszokott, kimért rendezési stílusában elsőosztályú filmet szállít a lassú családi drámát kedvelő közönségnek.

Lasse Hallströmről sokáig nem hallottunk, most azonban hirtelen két filmje is felbukkant a mozikban. A Túl a barátságon - Közel és távol-ért idén Oscarra jelölt Heath Ledger főszereplésével előadott könnyed kosztümöse, a Casanova után a Befejezetlen életben újra egy tőle megszokott, kimért rendezési stílusában levezényelt filmet láthat tőle a közönség.

Hallström honi (svéd) filmjei után a kilencvenes évek elején kezdett neki az angol nyelvű, amerikai színészekkel forgatott munkáinak, s a nemzetközi köztudatba igazán a Gilbert Grape-pel (Johnny Depp, Juliette Lewis) tört be. Azóta a könnyedebb és a fajsúlyosabb Hallström munkák szinte egy az egyhez arányban váltogatják egymást. Abban azonban mind a kritikusok, mind pedig a mesterien precíz, keményvonalas családi drámák szerelmesei egyetértenek, hogy az utóbbi munkák az igazán jelentősek a rendező szárnyai alól kikerült filmek közül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A 2001-es Kikötői híreket követő hosszú hallgatás után Hallström történetének helyszínéül ismét a csendes, mindentől elzárt világot választja - a Befejezetlen élet története kisvárosi bisztrók, öblös jenki tájszólások, ló karámokkal szegélyezett vidéki farmok világába kalauzol. Itt él a tisztességben megőszült Einar Gilkyson (Robert Redford) csöndes kis magányában. Társa csak tíz éve elhunyt fiának keserű emléke, s öreg segítője Mitch (Morgan Freeman), akit egy szerencsétlen medvetámadás után tartósan ápolni kényszerül.

Egy nyugodt reggelen azonban rozoga kocsi áll meg a ház előtt. Tíz éve nem látott zaklatott exveje (Jennifer Lopez) 11 éves unokájával - akinek eddig a létezéséről sem tudott - egy helyet kér, ahol meghúzódhatna egy időre szadista barátja elől. Az asszony jelenléte rég beforrt sebeket szakít fel a férfiban. A szűk szavú, cowboy-erkölcsöket élő Einar kénytelen megnyitni szűk kis világát, hogy abban még két embernek helyet szorítson.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A terítéken egy rég nem látott Hallström családi dráma, abból a bizonyos emberjobbító, fejtisztító fajtából, amiről kijövet az ember lelkileg megtisztulva érzi magát. Hallström filmje most is két órányi szanatóriumi élményként fogható fel a műfaj minden kedvelője és azok számára is, akik "nyugodt szépséget és csendes nagyságot" vágynak egy szépen fényképezett történettől.

A rendező a hangsúlyt ismét a karakterekre helyezi, kiváló színészeivel előadott munkája mindvégig az ő jellemfejlődésük szolgálatában áll. Robert Redford visszafogott, kiérlelt alakítása az egész film gerincét adja, játéka hihetetlen közelségbe tudja hozni a konok és magának való Einar figuráját. Morgan Freeman most is kiváló partner, bölcs, sokatmondó tekintete nagy szolgálatot tesz a film hitelességének. Még Jennifer Lopez is - bár nem hinné az ember, hogy lehet ilyet mondani - szerencsés választás a szerepre. Nincs annyira előtérben hogy bármi múlna rajta, viszont megjelenése, attitűdje a halott fiú volt feleségének szerepében nélkülözhetetlen eleme a filmnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hallström konfliktusai most is hihetőek és megélhetőek, nem késztetik világmegváltó monológokra, nagy csinnadrattával történő kirohanásokra a szereplőket, ám céljukat így is tökéletesen elérik. Néhány kritikus azonban épp ezt veti a rendező szemére: szerintük a gyenge konfliktusok langyos, felszínes drámát szülnek. Lehet hogy ők a hitelességet is gallonra mérnék ha tehetnék, nem tudom. Igénytelen véleményem szerint Hallström - most éppen - azért vizsgázik ötösre, mert egyrészről ismeri a karaktereit, tudja hogyan festheti le őket számunkra leginkább, és ebbe számára nem fér bele, hogy nyakon zúdítja filmjét egy adag teátralitással és zsinóron rángassa őket egy kis magamutogatós drámaiság kedvéért.

A Befejezetlen élet rég parlagon heverő mozi. Már 2004-re befejeződtek a készítési munkálatok, és csak a stúdióval való egyezkedésnek köszönhetően láthatja ilyen későn a közönség. A film azonban sajnos - ha készpénznek lehet venni a rendező legutóbbi nyilatkozatait - egy korszak lezárultát jelzi a Hallström-életműben. A svéd direktor elmondása szerint ugyanis megfáradt saját stílusában, és úgy gondolja, hogy más vizekre evezvén átszerződik a Disney-hez szórakoztató filmeket készíteni. Háááát!? Inkább tüntetően nem mondunk semmit. Ehelyett sok szerencsét és kevés Casanovát kívánunk neki!

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Befejezetlen élet (An Unfinished Life)
feliratos amerikai-német filmdráma, 107 perc, 2004

Rendező: Lasse Hallström
Forgatókönyvíró: Mark Spragg, Virginia Korus Spragg
Operatőr: Oliver Stapleton
Jelmeztervező: Tish Monaghan
Zene: Deborah Lurie
Látványtervező: David Gropman
Vágó: Andrew Mondshein

Szereplők:
Robert Redford (Einar Gilkyson)
Jennifer Lopez (Jean Gilkyson)
Morgan Freeman (Mitch Bradley)
Josh Lucas (Crane Curtis seriff)
Damian Lewis (Gary Watson)
Becca Gardner (Griff Gilkyson)
Camryn Manheim (Nina)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások