Hollywood is a letöltésekben látja a jövőt

Hollywood is a letöltésekben látja a jövőt

2006. április 4. 20:33, Kedd
A hollywoodi stúdiók úgy tűnik rászánták magukat a digitális úton való terjesztésre. Többek között olyan filmek is letölthetőek lesznek vételár ellenében, mint a nálunk múlt héten debütált Túl a barátságon, vagy a King-Kong

Hat filmstúdió is bejelentette, hogy letöltéses filmeladásba kezd a Movielink oldalán. A hét legnagyobb stúdió közül öt résztulajdonosa a website-nak. A Warner Bros., a Universal Pictures, a Sony Pictures, a Paramount Pictures, a Twentieth Century Fox valamint az MGM is kínál majd néhány új és régebbi filmes produkciót az említett oldalon. A friss mozifilmek nagyjából a DVD-verziókkal egy árban - 20-30 dollár körül (körülbelül 4000-6000 forint) - lesznek beszerezhetőek, míg a régebbi darabok 10-20 dollár között (körülbelül 2000-4000 forint) mozognak majd - írja a Forbes.

Egy másik közleményben az áll, hogy a Sony és a Lionsgate a CinemaNow oldalán keresztül kínálja majd filmjeit. Habár a Walt Disney produkciók egyelőre még nem szerepelnek a választékban, állítólag már erről is folynak az egyeztetések.

A filmforgalmazók már több éve kínálnak online kölcsönzési lehetőségeket, ám az üzletág igazi fellendülése akkor következett be, mikor az Apple tavaly októberében megkezdte több tévésorozat árusítását az iTunes virtuális boltjában. A stúdiók persze óvatosak az online értékesítésekkel kapcsolatban, hiszen a DVD-eladások többet hoznak a konyhára mint a mozibevételek. Ám akkor sem akarnak lemaradni, ha a Wal-Mart Stores-hoz vagy az Amazon.com-hoz hasonló nagyobb viszonteladók beindítják saját filmletöltős szolgáltatásaikat.

A letöltött filmekről ugyan biztonsági tartalék gyanánt készíthető DVD-másolat, ám az csupán három - a Movielink által jóváhagyott - PC-n használható fel a későbbiekben - értesült Globe and Mail. Igaz, így a speciális biztonsági védelem miatt asztali DVD-lejátszókon még nem élvezhetők a filmek, azonban a mostani lépés mindenképpen mérföldkőnek tekinthető a filmes ipar és a világháló közötti - felhőtlennek éppen nem nevezhető - viszony alakulásában. Természetesen a szolgáltatás egyelőre csak a tengerentúlon érhető el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások