Új LCD üzemet épít a Samsung és a Sony

Új LCD üzemet épít a Samsung és a Sony

2006. április 10. 16:48, Hétfő
A dél-koreai Samsung és a japán Sony megállapodása értelmében 2 milliárd dolláros fejlesztéssel bővítenek egy LCD-gyártó üzemet, hogy nagyobb részesedésre tehessenek szert a folyékony kristályos képernyőjű (LCD) televíziók gyorsan növekvő piacán.

A cégek már működtetik a projektet lebonyolító közös vállalatot, az S-LCD Corp.-t, amely Dél-Koreában gyártja majd a paneleket. A fejlesztés lehetővé teszi a Samsung, a világ második legnagyobb nagyméretű LCD-gyártója számára, hogy használja a Sony márka erejét a nagyobb televíziós panelek piacán történő terjeszkedésre. Az elemzők arra számítanak, hogy a Sony, Japán második legnagyobb fogyasztói elektronikai gyártója (az első helyen a Matsushita áll) befektet azon biztonsági panelek előállítását végző új kapacitások kiépítésébe, melyek Bravia márkanéven piacra kerülő LCD televízióikhoz szükségesek; e készülékek nagy szeletet hasítanak ki a piacból mind az Egyesült Államokban, mind Japánban. A panelkínálat kulcsfontossságú eleme a Sony negyedik negyedéves növekedési terveinek.

A most bejelentett lépés nem sokkal követte a tajvani AU Optronics Corp., a harmadik legnagyobb LCD-gyártó bejelentését, mely szerint felvásárolja kisebb helyi versenytársát, a Quanta Display Inc.-et. A verseny fokozódása a hasonló egyesülések számának növekedését valószínűsíti. A S-LCD olyan "nyolcadik generációs" LCD gyártósort épít majd, ami mintegy 2,2*2,5 méteres lapok gyártására lesz képes. A tömegtermelés 2007 őszén kezdődik majd, az üzem termelési kapacitása havi 50 ezer egysége lesz.

A Sony és a Samsung 2004-ben hozták létre e közös vállalatukat, a dél-koreai Tangjeongban működő üzem jelenleg 1,87*2,2 méteres lapokat gyárt. A nagyobb lapok a televízió-gyártók számára a nagyobb hatékonyság elérését teszik lehetővé. A nagy LCD paneleket használó számítógépek iránti kereslet az előrejelzések szerint 50 százalékkal nő majd az elkövetkező három évben, míg a televíziós LCD-panelek iránti kereslet megháromszorozódása várható - állítja a DisplaySearch.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások