Titkos katonai adatok szivárogtak ki Afganisztánban

Titkos katonai adatok szivárogtak ki Afganisztánban

2006. április 11. 23:00, Kedd
Alig néhány nappal azután, hogy nyilvánosságra került az amerikai elnöki különgép számos titkos információja, kiderült, hogy az amerikai hadsereg sem ússza meg az idei évet adatvédelmi baki nélkül.

Az amerikai fegyveres erőknél nem büszkélkedhetnek mostanában azzal, hogy tökéletesen lenne megoldva náluk a szigorúan titkos adatok védelme. Az Egyesült Államok Hadserege ugyanis kénytelen volt elismerni, miszerint egy afganisztáni piacon gazdát cserélt egy titkos információkat tartalmazó memóriakártya. Az eszközön tárolt dokumentumok egy új radartechnológiára vonatkoztak. Az eset pikantériája, hogy az adásvételre Bagram város piacán, alig száz méterre az amerikai hadsereg legnagyobb támaszpontjától került sor.

A flash-memóriakártya nem csak az új radartechnológiára, hanem terroristagyanús személyekre vonatkozó információkat is tartalmazott, valamint a lehetséges támadási célpontok koordinátáit és egyes amerikai katonák személyes adatait is rögzítették rajta. A szakértők egyetértettek abban, hogy ezekkel a dokumentumokkal az illetéktelenek a feketepiacokon óriási pénzeket kereshetnek, míg a terroristaszervezetek számára pedig valóságos kincsesbánya egy ilyen lelet.


A Los Angeles Times rámutatott arra, hogy nem ez az első ilyen baki az amerikai hadseregnél, ugyanis a helyi takarítók rendszeresen kicsempésznek különböző dolgokat a támaszpontról. Az eddigi listán kések, hűtőszekrények, órák, laptopok, de még Viagra-tabletták is szerepelnek. Egyes információk szerint néhány amerikai katona hozzátartozói maguk is árulnak különböző cikkeket, például katonai felszerelést a helybelieknek.

Az elveszett memóriakártyához egy riporter jutott hozzá és ő szellőztette meg a kínos esetet. Tájékoztatása szerint az adattárolón lehetséges jövőbeni célpontok, köztük szélsőséges iszlám személyek szerepeltek. Ezeket az embereket a tervek szerint vagy meg kellett volna ölniük vagy foglyul kellett volna ejteniük az amerikai katonáknak. A listán szerepelt az afgán kormány néhány olyan tagja is, akiket zavargások keltésével vádolnak. Ezenkívül egy külön mappában fellelhető volt közel 700 amerikai katona neve és társadalombiztosítási azonosítószáma.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások