Készül a 200 GB-os Blu-ray lemez

Készül a 200 GB-os Blu-ray lemez

2006. április 13. 23:28, Csütörtök
A TDK - amely Japánban már piacra dobta az első írható és újraírható korongokat - megszellőztette, hogy egy speciális nyolcrétegű változaton is dolgozik, amely 200 GB-ra növelné a kapacitást.

A vállalat megerősítette, hogy valóban szerepel céljai között egy újabb Blu-ray változat kifejlesztése, erről azonban eddig semmilyen hivatalos információt nem közöltek. Egyelőre tehát csak annyit tudunk, hogy készül a speciális nyolcrétegű verzió, amely némiképp őrült ötletnek és talán feleslegesnek tűnik, hiszen a cél egyértelműen mindössze annak bebizonyítása, hogy a formátum magasan vetélytársa felett áll.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ennek megfelelően a megjelenésről sem tudunk részleteket mondani, mindössze következtethetünk a valószínű időpontra, mégpedig a TDK korábbi bejelentései alapján. Emlékezhetünk arra, hogy már tavaly májusban ismertették a 100 GB kapacitással érkező, négyrétegű korongok elkészültét, amely szintén csak később jelenik meg a kereskedelmi forgalomban. Már akkor is 2007-re tették a debütálást, ami már csak azért sem véletlen, mert az új prototípus könnyen veszélybe sodorhatná a mostanában megjelenő egy- és kétrétegű, 25, illetve 50 GB-os fejlesztéseket. Mindez alaposan felborítaná az ütemtervet, nem beszélve arról, hogy ez a prototípus még számos hiányossággal küszködhet a kompatibilitás és megbízhatóság terén.

A négyrétegű korongot már januárban, a CES 2006 kiállításon bemutatták, ismertetőjében elhangzott, hogy mintegy kilenc órányi nagy felbontású videó eltárolására alkalmas. A sebesség nem sokat változott, a szokásos 36 Mbps-ról 72-re, azaz a mintegy 9 MB-ra változott másodpercenként. Mégy így is jókora időt venne igénybe egy teljes korong megírása, ezért a vállalat tervei között szerepel a 6x-os (216 Mbps, 27 MB/s) sebesség elérése. Kísérleti példányokkal erre már képesek voltak, a kérdés, hogy mikor dobhatják piacra majd az új technológiát. Erre a legtöbb szakértő szerint 2007-2008 tájékán kerülhet sor. Remélhetőleg addigra emberi szintre süllyed az elsőként megjelenő készülékek ára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások