Divat lehet a mobilékszer

Divat lehet a mobilékszer

2006. április 19. 14:38, Szerda
Az egyediség, a kitűnni vágyás sok ember sajátja, akik igyekeznek minden lehetséges módon bemutatni, hogy ők mások a többi embernél. Ezt a réteget próbálják megszólítani a legújabb divat képviselői: a mobilékszerészek.

Az új divatőrület Ázsiából indult el világhódító útjára, azonban Nyugat-Európában koránt sincs olyan fogadtatása, mint azt a szakemberek várták volna . Magyarországon is szinte még ismeretlen a mobil készülékek ékszerekkel és díszítésekkel való ellátása. A mobiltelefon az 1990-es évek elején volt nálunk státuszszimbólum, azóta teljesen hétköznapi használati cikké vált. A szakemberek most azt próbálják meg bebizonyítani, hogy minden átlagos mobilból lehet egyedi készüléket csinálni. Kérdés, mennyire lesznek erre vevők a mai emberek.


"Ázsiában fontos az emberek számára, hogy milyen, és hogyan néz ki a mobiltelefonjuk. Ezért kezdték el különböző kisebb és nagyobb ékszerekkel, valamint más díszítésekkel ellátni a készülékeiket" - nyilatkozta az új divattal kapcsolatban Laura Reinking, aki Berlinben tavaly év közepe óta árul mobilokba beépíthető ékszereket. "A Távol-Keleten minden elképzelhető dolgot, mütyürt beépítenek a telefonokba, legyen az egy szerencsét hozó kabalafigura, egy kis plüssállat vagy valami zajkeltő eszköz. Az új őrület elsősorban a fiatalok körében hódít. Az egyik legkapósabb megoldásnak a gravírozások és más a készülékek felületére nyomtatott vagy abba bele vésett díszítések számítanak" - tette hozzá a szakember.

A német dug üzletlánc egyike azoknak a vállalatoknak, akik felkarolták az új divatot és elsősorban fiataloknak és nőknek kínálják az egyedi módon díszített mobiltelefonokat és kiegészítőket. "Ugyan ez a piac még nem olyan jelentős, mint például a csengőhangok piaca, de rövid időn belül elérheti, sőt meghaladhatja annak jelentőségét. Egyre nagyobb rá az igény világszerte. Persze itt is vannak néhány eurós termékek és több száz eurót kóstáló remekművek" - érvelt a divat mellett egy szakértő-újságíró Bettina Seute. Van, aki kedvese nevét gravíroztatja bele a készüléke hátlapjába, mások szíveket vagy teljes, festménynek tűnő képekkel díszítik a mobiltelefonjukat. A határ a csillagos ég és a megrendelő pénztárcája.


Egyelőre azonban nem osztja kollégája véleményét Alfred Schneider ékszerész, a profzheimi székhelyű Német Ékszer és Óra Szövetség ügyvezetője, aki szerint az ékszeriparnak egyelőre nem igazán jövedelmezőek ezek a megbízások. Persze ez a folyamat megváltozhat, ha a közeljövőben valóban egyre több ilyen igény merül fel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások