Underworld: Evolúció - Vám­pír­sze­re­lem csapó 2

Underworld: Evolúció - Vám­pír­sze­re­lem csapó 2

2006. április 27. 14:03, Csütörtök
Megérkezett a részben hazánkban forgatott Underworld folytatása, mely akciódúsabb és látványosabb is elődjénél. De vajon jobb is?

Evolúció: olyan változási folyamat, mely bizonyos törvényszerűségek szerint, egy irányban, visszafordíthatatlanul megy végbe és minőségi változásokat eredményez. Egy szó, mely remekül kifejezi, mégis mire kellene törekednie egy folytatásnak vagy feldolgozásnak. Sajnos bár akadnak igazán remek kivételek (ilyen például a szóban forgó stílus egyik legjelesebb képviselője, a Penge 2), az eddigi tendencia nem ezt mutatta, a többség csupán újabb pénzköteget próbál kihúzni a tárcánkból egy bejáratott név újrahasznosításával.

Bevallom, mindig is imádtam a vámpíros filmeket és az Underworld a mai napig benne van a személyes Top 10-emben. Érdekes megfigyelni, hogy mekkora változáson ment át a vásznakon ez a vérrel táplálkozó faj, hiszen míg az elején egy örök életet kapott, kereszttől és szentelt víztől rettegő szörnyként ábrázolták őket, addig manapság már egy vámpír lehet az emberiség megmentője (Penge) vagy fajtája szokásai ellen lázadó kívülálló (Interjú a vámpírral) is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Selene szintén más, mint fajtársai. Ő volt klánja egyik legfélelmetesebb harcosa, ám miután rádöbbent jelenlegi vezetőjük, Kraven árulására, hite megrendült. Miután végzett szülei gyilkosával, egykori mentorával a fővámpír Viktorral, elindul a szálláshelyüket jelentő kastélyba. Vele tart Michael is, a vámpír - vérfarkas hibrid, aki nem mellékesen Selene szerelme. Ám a kastélyban időközben felébred Marcus Corvinus, a legelső vámpír és Kraven árulása miatti féktelen dühében lerombolja a helyet. Ezután mindössze egyetlen cél lebeg a szeme előtt: kiszabadítani testvérét, aki nem más, mint William Corvinus, az első vérfarkas. A hajsza kezdetét veszi.

Szinte percre onnan kezdődik az Evolúció, ahol az első rész abbamaradt, pontosan azt a fajta megoldást alkalmazza, amit A két torony és A király visszatér kapcsán már láthattunk. Apróbb visszaemlékezés, majd folytatódik a megkezdett történet. Az elején megtudhatjuk miként esett csapdába Marcus testvére és ki a felelős a történtekért. Itt ismét feltűnik az Ameliát alakító Görög Zita - bár az első részben - nagy szerencsére - gyorsan eltűnt, az Evolúcióból kiveszi a részét. A félreértések elkerülése végett nem az általa "színészi alakításnak" nevezett komolytalankodással van bajom, hanem ama sokat hangoztatott kijelentésével, miszerint aki horrorfilmet néz, az bizony beteg ember.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kate Beckinsale pazar látványt nyújt testre feszülő ruhájában (egy jelenetben nélküle még szebb), valamint alakítása is meggyőző. Angelina Jolie-hoz hasonlóan ő sem mutat rosszul fegyverrel a kezében, szóval ezt a szerepet rá szabták. Scott Speedman már egy fokkal halványabb, de neki nem is jut akkora figyelem, mint az első részben, ügyesen statisztál filmbeli szerelmének.

Az Evolúció legjobb alakítását azonban kétségkívül az aktuális "gonosz", Marcus Corvinus nyújtja. Tony Curran egyszerűen brillírozik! Be kell valljam, hogy eddig nem igazán láttam tőle filmet (bár a minap felfedeztem őt egy jelentéktelen mellékszerepben a Gladiátorban), de ezen alakítása után pótolom eme hanyagságomat. Ő a tökéletes "gonosz", aki igazából nem is az, csupán testvérét szeretné kiszabadítani és ezért meg is tesz mindent. Átalakulása remekül van kivitelezve, hatalmas karmokban végződő szárnyaival szinte legyőzhetetlen ellenfél.

Leginkább itt látszik az a plusz pénz, amit a stáb a folytatás elkészítésére kapott. Már a kezdésnél is szembetűnik a számítógépes effekthalom, de szerencsére ezek minősége a percek múlásával egyre javul. A kezdő képsorokban elég gagyin sikerül megvalósítani a vérfarkasokat, ráadásul számukra az új részben csupán statisztaszerep jut. Ez az Underworld már nem a vámpír - vérfarkas háborúról szól.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ezen felül egy dolgot még nagyon fájlalok, ez pedig Michael karakterének teljes mellőzése. A nemrég még emberként élő hibrid a történet első negyedében szembekerül új létformájának egyik legnagyobb hátrányával, az éhséggel. A rendező, Len Wiseman szépen elindul ezen a vonalon, majd hirtelen felfügeszti azt. Az első küzdelem az éhséggel remekül van megoldva, de aztán felbukkan Marcus és Michael, és az egész szál a háttérbe szorul, mintha a forgatókönyvírók egyszerűen megfeledkeztek volna róla.

Hazánk fiai számára kellemes meglepetést okozhat, mikor először megszólalnak a statiszták. Bár a filmet ezúttal Kanadában forgatták le, a filmbeli falusi emberek szép anyanyelvünkön beszélnek. Ugyan az erős akcentus néha zavaró is lehet, de a feliratok és a táblák engem kárpótoltak az élményért.

Summa summárum az nderworld: Evolúció simán eléri elődje színvonalát és néhány tekintetben még felül is múlja azt. Az első rész rajongói remekül fognak szórakozni rajta, de az akciófilm-rajongói sem csalódnak majd benne. Várjuk a már beígért harmadik részt!

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Underworld: Evolúció (Underworld: Evolution)
magyarul beszélő amerikai horror, 105 perc, 2006

Rendező: Len Wiseman
Forgatókönyvíró: Danny McBride, Len Wiseman
Operatőr: Simon Duggan
Zene: Marco Beltrami

Szereplők:
Kate Beckinsale (Selene)
Scott Speedman (Michael Corvin)
Bill Nighy (Viktor)
Tony Curran (Marcus)
Brian Steele (William)
Shane Brolly (Kraven)
Görög Zita (Amelia)
Derek Jacobi (Corvinus)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások