A kábelégetés ellen ajánl programot a Rügyecskék

A kábelégetés ellen ajánl programot a Rügyecskék

2006. április 23. 09:55, Vasárnap
Jelentős környezetszennyezéssel jár, hogy a színesfémekről leégetik a műanyagot mielőtt a hulladékátvevőbe viszik, ezért a Rügyecskék javaslatot dolgozott ki a probléma megoldására.

A szervezet tapasztalatai szerint azért égetik le a műanyag-bevonatot a fémhuzalokról, mert a hulladékátvevő helyeken így többet fizetnek értük. A civil szervezet azonban hangsúlyozza: létezik kábellecsupaszító gép, így ha annak beszerzését központilag támogatnák, megelőznék, hogy a nagymértékben környezetszennyező leégetéssel távolítsák el a műanyag burkolatot a rászorulók.

Ismertetésük szerint a műanyag égetése során mérgező hatású részecskék szabadulnak fel, az égetés beindításához használt benzin vagy petróleum pedig a levegőn kívül a talajt is súlyosan szennyezi. Hozzáteszik: a kábelköpeny újrahasznosításával több cég is foglalkozik, a hulladék műanyagból fóliák készíthetők.

A Rügyecskék javaslata szerint rendelettel és ártámogatással lehetne segíteni a hulladékátvevők kábelcsupaszító-beszerzését, ugyanakkor tiltani, illetve büntetni kellene az égetett kábel átvételét. A célcsoportot informálni kellene, hogy az átvevők nem fizetnek magasabb árat az égetett kábelért, a tűzoltóságot, rendőrséget és a polgárőrséget pedig értesíteni kéne, hogy lépjenek fel a kábelégetés ellen.

A Rügyecskék kezdeményezését több civil környezetvédelmi szervezet támogatja, javaslatukat aláírta többek között a Levegő Munkacsoport és a Hulladék Munkaszövetség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások