Folytatódik az EU kontra Microsoft per

Folytatódik az EU kontra Microsoft per

2006. április 24. 16:31, Hétfő
Az amerikai vállalat képviselői szerint az eljárás célja alapvető kérdések tisztázása, ugyanis ezek a kérdések hatással lehetnek az európai szoftverfejlesztésre és annak jövőjére.

Ma délelőtt megkezdődött a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság Első fokon eljáró Tanácsa előtt az Európai Unió és a Microsoft közötti per újabb felvonása. A redmondi cég mindenáron igyekszik bebizonyítani az igazát és ehhez minden lehetséges eszközt felhasznál. Mint ismeretes, a Microsoft az Európai Bizottságnak elsősorban azt a javaslatát utasította el, amely szerint nyilvánosan bárki számára hozzáférhetővé kellett volna tennie szoftvereinek forráskódjait. Bár egyes esetekben és részben ennek a kérésnek a cég eleget tett, azonban közel sem olyan mértékben működött együtt a konkurens vállalatokkal, mint azt az európai testület elvárta volna.

"Ebben a perben több kérdésre keresünk választ. Ezek egyike, hogy egy vállalat javíthat-e azáltal termékein, hogy új vagy a felhasználók által kívánt, elvárt funkciókkal látja el őket? A másik kérdés az, hogy a sikeres és az innovatív vállalatok kötelesek-e megosztani a konkurens cégekkel technológiáikat, ötleteiket?" - áll a Microsoft közleményében.

Az amerikai konszern nyilvánosságra hozott egy érdekes adatot is. Eszerint amíg 2004-ben átlagosan 2,1 médialejátszó szoftvert telepített egy felhasználó a számítógépére, addig ez a szám az idei esztendőre már 2,6-ra emelkedett. Az európai PC-gyártók 2004-ben még 1,4 médialejátszó programot telepítettek számítógépenként, ám ez a szám az idei évre már 3,2-re nőtt. A Microsoft jogászai egyúttal rámutattak arra is, hogy a legtöbb számítógép-tulajdonos a cég által kifejlesztett szoftverek mellett más alternatív programokat is használ. A vállalat szerint tehát közel sincsen monopolhelyzetben a multimédiás lejátszó szoftverek piacán. A mostani eljárás április 24-től április 28-ig tart.

A Futurezone osztrák híroldal információi szerint érdekesnek ígérkezik a per végkimenetele, ugyanis a Microsofthoz hasonlóan az Európai Bizottság sem hajlandó megváltoztatni az álláspontját. Erre utal Neelie Kroes, az EU piaci verseny-biztosa múlt heti kijelentése is, miszerint "a Microsoftnak még bőven vannak házifeladatai és ezeket egytől egyig el is kell végeznie". Azonban a kiherélt szoftverek értelmét megkérdőjelezi a Microsoft statisztikája, mely szerint kilenc hónap alatt mindössze 1787 darab médialejátszó nélküli Windows XP N kelt el, szemben a 35 és félmillió normál Windows XP-vel.

Egyelőre tisztázatlan ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság valóban kivetne-e kereskedelmi vétót a Windows Vistára, korábban ugyanis az európai testület még ezt is kilátásba helyezte.

A Microsoft meggyőződése szerint erős a verseny a szektorban, és a fogyasztóknak lehetőségük van a választásra. A témával foglalkozó európai számítástechnikai szövetség (ECIS) közleménye szerint ugyanakkor a piaci dominancia továbbra is fennáll, és a Media Player pusztán a Windowshoz fűződő közvetlen kötődése miatt a leginkább alkalmazott lejátszó maradt. A héten lezajló bírósági meghallgatást követően ítélet csak a jövő év második felében várható. Mindenesetre a Microsoftnak a Vista piacra dobása előtt meg kell bizonyosodnia afelől, hogy az új operációs rendszer minden tekintetben megfelel az európai előírásoknak és nem sérti meg a versenytörvényeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások