Az USA megsérti az EU-val kötött légiutas egyezményt

Az USA megsérti az EU-val kötött légiutas egyezményt

2006. április 25. 23:10, Kedd
Az Amerikai Polgári Szabadság Unió (ACLU) képviselői bejelentették: az amerikai belbiztonsági és az amerikai egészségügyi minisztérium hónapok óta megosztja egymással az Európából érkező légiutasok személyes adatait.

Amennyiben ez igaz, akkor az ACLU szerint ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok megsérti az Európai Unióval korábban kötött, a légitársaságok utasainak személyes adatainak átadására vonatkozó megállapodást. Az egyezmény értelmében ezeket az információkat az amerikai belbiztonsági minisztérium csak az esetleges terroristák kiszűrésére használja fel és semmiképpen sem osztja meg más amerikai vagy külföldi szervekkel.

Az ACLU képviselői elmondták azt is, hogy a két minisztérium közötti együttműködés részleteit egy külön titkos megállapodásban rögzítették. A szervezet az információs szabadságra vonatkozó törvényre hivatkozva most követeli a titkos egyezmény nyilvánosságra hozatalát. A titkos megállapodás részletei egyébként az egészségügyi minisztérium új adatgyűjtési tervének nyilvánosságra hozatalakor, véletlenül szivárogtak ki. Az elképzelések szerint a Betegségellenőrző és Megelőzési Központok (CDC) még több adatot szeretnének gyűjteni az Egyesült Államokba érkező európai uniós és más kontinensekről származó légiutasokról. Az ötletről már nyilvános konzultációt is tartottak.


A titkos egyezményre akkor derült fény, amikor a terv ellen tiltakozott az ATA, a légitársaságok szövetsége. Ebben a szervezet kritizálta a javaslatot, mondván a két minisztérium közötti egyezmény bőven elegendő és mindenre kiterjed. Ezután kapták fel sokan a fejüket, hogy milyen megállapodás is van a két hivatal között?

Az ACLU információi szerint azonban nem csak egy egyszerű információszerzésről van szó, hanem az európai utasokat akaratuk ellenére napokig tarthatnák karanténban, ha esetleg fertőző betegségük van. Hogy mi az "esetleg fertőző betegség" arról nincs külön kitétel, vagyis ha valaki náthás, már az is hivatkozási alap lehet arra hogy napokra karanténba zárják. Szintén vizsgálják a csoportos elkülönítési helyek felállításának lehetőségét is. Az összegyűjtött adatok kiterjednek az illetők címére, közvetlen és közvetett hozzátartozóikra. Az információszerzésben az amerikai hatóságok nyíltan számítanak a légitársaságok személyzetére.

Az ATA azonban tiltakozik az elképzelés ellen, mivel emiatt több mint egymilliárd dolláros beruházásra volna szükség világszerte, ezenkívül ez durva megsértése volna az emberek magánéletéhez fűződő jogának és tisztázatlan, hogy kik férhetnének hozzá az adatokhoz és miként tárolnának ezeket az információkat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások