Csökkenőben a digitális szakadék

Csökkenőben a digitális szakadék

2006. április 26. 11:12, Szerda
A számítógépek és az internet terjedésével a fejlődő országok fokozaton felzárkóznak a szerencsésebb államokhoz, sőt, egyes régiókban mára elérték a fejlett országok szintjét.

Az IBM és a brit Economist Intelligence Unit (EIU) közösen elkészített éves jelentése leszögezi, hogy a számítógépek, az internet és a mobiltelefonok terjedésével a fejlődő országok lakossága egyre nagyobb arányban csatlakozik az online közösséghez, ezzel csökken a sokat emlegetett digitális szakadék a szegényebb és gazdag országok között. Mégsem olyan rossz tehát a helyzet, mint azt korábban gondolták.

"A szűkülés meglehetősen egyértelmű a kapcsolódások számát tekintve: a világ új telefon- és internetkapcsolatainak túlnyomó többsége a fejlődő régiókban található" - áll a Reuters által közölt jelentésben. A szakemberek külön kiemelik a két óriás, India és Kína egyes területet - Sanghaj és Bangalore -, amelyek az élen járnak a fejlődésben, és a mobil-, illetve internetpenetrációban mára elérték a fejlett országok szintjét. "Ez az első alkalom, hogy kiegyenlített viszonyokat figyelhettünk meg. Itt már az egyes kormányzatokon múlik, hogy kihasználják-e ezen előnyöket az oktatásban, illetve egyéb területeken" - jelentette ki Peter Korsten, az IBM Institute for Business Value európai részlegének igazgatója.

A tanulmányban azonban nem csak a kapcsolódások számát, hanem azok szerepét is megvizsgálták, külön hangsúlyt fektetve arra, hogy vajon a termelékenység javításából és a költségek csökkentéséből is kiveszik-e részüket. A tanulmányt összeállító szakemberek úgy találták, hogy a legrosszabb helyzetben lévő államok tudtak a legjobb arányban javítani pozíciójukon, így valóban csökkent a digitális szakadék. A 10 pontos skálán azonban még mindig óriási a különbség az első helyezett Dánia (9,0) és az utolsó helyen kullogó Azerbajdzsán (2,9) között.

Az USA a második, míg a harmadik helyre Svájc jött fel, leszorítva a dobogóról Svédországot. India (4,25) és a Kína (4,02) az 53., illetve 57. helyen áll, vagyis bőven van még mit javítaniuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások