Csúcstech­ni­ká­val a graffitisek ellen

Csúcstech­ni­ká­val a graffitisek ellen

2006. május 1. 19:25, Hétfő
A graffitisek sehol a világon nem örvendek nagy népszerűségnek, hiszen ha bárhol is akad egy tenyérnyi tiszta felület, nem telik el néhány nap és máris ott virít legújabb alkotásuk.

A világ nagyvárosainak egyik legnagyobb problémáját a falfirkák jelentik. Van, ahol ezt a kérdést sikerült jól megoldani, például Hollandiában a tömegközlekedési járműveken gyakran láthatók valóban művészi alkotások. A világ legtöbb nagyvárosa azonban csak álmodik erről az idillről. A szakemberek most egy új módszerrel próbálják meg elejét venni a falfirkáknak. Az amerikai Traptec ugyanis egy olyan felderítő- és azonosítórendszert fejlesztett ki, amely a festékszórók hangja alapján képes felkutatni a graffitiseket. A Tagger Trap nevű berendezés akusztikus szenzorai érzékelik a festékszóró spray által kibocsátott hangot, az internettel összekötött kamerarendszer pedig rögzíti a helyszínt a pontos koordináták megjelölésével. Az így beérkező információkat a készülék továbbítja a legközelebbi rendőrőrsre.

Biztos ami biztos alapon, a kamerák rögzítik a falfirkálót és művének elkészültét, így ha a rendőrök nem is tudják azonnal forró nyomon elkapni az elkövetőt, később - miután bekerült az archívumba - a nyomára bukkanhatnak és a felvételek bizonyítékul szolgálhatnak. A rendszer állítólag annyira kifinomult, hogy egy dezodor vagy más spray használata esetén nem jelez, így valóban csak a graffitiseket szúrja ki. Az első tesztek már meg is kezdődtek Kaliforniában, ami a helyiek szerint valósággal a falfirkálók Mekkájának számít.

Most már tehát csak az a kérdés, hogy mire megy napjaink csúcstechnológiája a graffitesekkel szemben, illetve hogy mit lépnek minderre a népszerűtlen művészek és hogyan próbálják meg kijátszani a tévedhetetlennek tűnő felderítő- és azonosítórendszert?

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások