Windows vonalon is jön az Xbox Live

Windows vonalon is jön az Xbox Live

2006. május 10. 15:23, Szerda
A Microsoft az Xbox konzolnál már bevált online játékszolgáltatás bevezetését tervezi a személyi számítógépeknél. A 150 milliós szegmens kiaknázását a Vistába épített "Live Anywhere" funkció révén kezdenék meg.

A szoftvercég terveiről az E3 kiállításra kilátogató Bill Gates beszélt. Elöljáróban leszögezte, hogy az Xbox 360 korai megjelenésével jelentős előnyre tettek szert, hiszen a konkurencia felbukkanásáig közel 10 millió készüléket szállítanak majd le, a kínálatot pedig 160 játékszoftver teszi teljessé az év végére. Jövő tavaszra már mind az asztali, mind a mobil vonalat be szeretnék kapcsolni a rendszerbe, amely nevét Xbox Live-ról Live Anywhere-ré változtatja.

"Azzal, hogy megnyitjuk az Xbox Live szórakoztató hálózatot a Windows-os és mobil játékosok egész univerzuma előtt, páratlan játéklehetőségeket hozunk létre, amely az online közösség hihetetlen növekedését vonja majd maga után" - mondta Gates. "Olyan egységes és lenyűgöző játékélményt szeretnénk kínálni, amelyhez bárki, bármikor, bármilyen eszközzel csatlakozhat, bármikor beugorhat és játszhat. Ezt a jövőképet csak a Microsoft tudja valóra váltani."

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A szolgáltatásban gyakorlatilag összekapcsolnák a konzolos és az asztali szegmenst: a Windows-alapú PC-ken ezentúl felcsatlakozhatnánk az Xbox vonalon már megszokott Live hálózatra, ahol a játékok mellett kapcsolatrendszert építhetünk ki és kommunikálhatunk társainkkal. A terv megnyitja az utat az úttörő jellegű, platformokon átívelő játékforgatókönyvek előtt, amelyekben Windows alapú PC-n, mobiltelefonon és Xbox 360 konzolon egyidejűleg csatlakozó felhasználók játszhatnak egymással. A kiállításon elhangzott ígéret szerint a rendszer a téli hónapokban debütál, mégpedig a Vista operációs rendszer és a Shadowrun játék megjelenésével. Ehhez jönnek majd a Windows Mobile, a Java, illetve a BREW alapú mobil készülékek, amelyeken szintén csatlakozhatunk a közösséghez, letölthetünk mobil játékokat és használhatjuk az üzenetküldő alkalmazásokat.

A Microsoft számításai szerint az év végére mintegy hatmillió felhasználó alkotja majd az Xbox Live tábort. Az első lépésben hozzájuk csatlakozna mintegy 25 millió internetező, akik jelenleg az MSN szolgáltatásait használják, míg a teljes területet mintegy 150 millió főre becsülik. Ezt az óriási tömeget olyan nagy nevekkel igyekeznek majd meghódítani, mint a Halo 3, Grand Theft Auto 4, vagy Flight Simulator X, amelyek mind jövőre jelennek meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A rendezvényen eközben elhangzott, hogy az Xbox 360 még az év végi ünnepek előtt megkapja HD DVD meghajtóját. Ez természetesen elsősorban a PlayStation 3 Blu-ray lejátszója ellen irányul és a nagy felbontású tartalmak ígéretével igyekszik a szoftvercég táborában marasztalni a konzolosokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások