Biztonságos és környezetkímélő a hidrogénüzemű EU-busz

Biztonságos és környezetkímélő a hidrogénüzemű EU-busz

2006. május 13. 10:09, Szombat
Biztonságosnak és környezetkímélőnek bizonyult az a huszonhét hidrogénüzemű autóbusz, amelyet kísérleti jelleggel három éve állítottak forgalomba kilenc európai városban egy részben EU-szervezésű program keretében - jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön Brüsszelben.

A járművek több mint egymillió kilométert tettek meg, négymillió utast szállítottak, miközben szennyezőanyag-kibocsátásuk nulla volt, és egyetlen balesetet sem okoztak Amszterdamban, Barcelonában, Hamburgban, Londonban, Luxembourgban, Madridban, Portóban, Stockholmban és Stuttgartban. A kísérleti program alatt töltőállomások is épültek, az üzemanyag több mint fele pedig megújuló energiaforrásból származott.

A sikeren felbuzdulva az EU újabb hároméves program finanszírozásában vesz részt 48 millió euró erejéig. Ennek keretében már ötven hidrogénüzemű járat rója majd a kiválasztott nagyvárosok utcáit, nemcsak Európában, hanem Kínában és Ausztráliában is, míg az unió déli államaiban és Németországban közel 160 kisebb szállítójárművet is üzembe állítanak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások