A vártnál olcsóbbak az új Macintoshok

A vártnál olcsóbbak az új Macintoshok

2006. május 17. 10:17, Szerda
Elemzői számítások szerint az új Intel-alapú Macintosh számítógépek az előzetes várakozásokhoz képest olcsóbbak, ám jellegüknél fogva továbbra sem szállnak eséllyel harcba a tömegek meghódítására.

A Piper Jaffray elemzőjének adatai szerint az új asztali Macek átlagosan 13 százalékkal kerülnek többe PC-s társaiknál, ami alacsonyabb, mint a köztudatban szereplő számok. A mobil konfigurációknál még ennél is kisebb, mindössze 10 százalékos az eltérés, miközben a vásárlók átlagosan 20-30 közötti különbségre számítanak, természetesen a PC-k javára.

A helyzet azonban nem ilyen egyértelmű: az elemzésben szereplő Dell és HP modellek éppenséggel nem sorolhatók az olcsóbb konfigurációk közé, és a konkurens cégeknek, sőt a két vállalatnak is van ennél jóval olcsóbb összeállítása. Ráadásul a Macintosh gépek helyzete továbbra sem változott, és elsősorban nem a tömegeknek készültek. "Bármikor összehasonlíthatunk egy Mercedest és egy BMW-t, ahol nincs túl nagy árkülönbség, de ezekkel a márkákkal nem érünk el a népesebb vásárlói csoportokhoz" - jellemezte a helyzetet Richard Shim, az IDC szakértője.

Ez a jelentésben szereplő számokból is elég egyértelmű: egy 20 hüvelykes iMac (1874 dollár) versenyzett két Dell és két Hewlett-Packard modellel, amelyek 1440 és 1970 dollár közötti áraikkal szintén nem sorolhatók a középkategóriába. Nem csoda, hogy ezek az összeállítások nem túl népszerűek - a Current Analysis adatai szerint az 1500 dollár (300 ezer forint) feletti konfigurációkból nagyon kevés fogy, a legjobban a 600 dollár (120 ezer forint) körüli összeállítások szerepelnek. Ez a megfigyelés a hazai piacra is igaz: a monitor nélkül árult 50-60 ezres konfigurációk népszerűbbek, főleg a laikusok, illetve azok körében, akik hosszú idő után szánják rá magukat a cserére.


Az Apple egyébként a napokban dobta piacra Intel alapú MacBook változatait, amelyekkel háromtagúra bővült a sorozat: az alapmodell (1100 dollár) 1,83 GHz-es processzorral, 512 MB DDR2 memóriával és 60 GB-os merevlemezzel érkezik, a középkategóriát (1300 dollár) a 2 GHz-es chip és DVD író, míg a csúcskategóriát a szintén 2 GHz-es Core Duo processzor és 80 GB-os merevlemez képviseli. Mindhárom összeállítás beépített iSight kamerával, 1280x800-as felbontású kijelzővel, 802.11a/b/g vezetéknélküli adapterrel, Bluetooth vezérlővel, USB 2.0 és FireWire támogatással érkezik. A MacBook Pro család processzorai eközben gyorsultak: a csúcsmodell processzora 2,16 GHz-es órajelen üzemel, egy nagyságrenddel nagyobb (2500 dolláros) áron.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások