Lemezcégek perlik az XM rádiót

Lemezcégek perlik az XM rádiót

2006. május 19. 11:22, Péntek
A lemezcégek szerint az XM Satellite Radio szerzői jogokat sértett, amikor lehetővé tette előfizetőinek, hogy zeneszámokat rögzítsenek hordozható eszközeikre. A RIAA beperelte az adót.

Az állomásra előfizető Pioneer Inno tulajdonosok nemcsak hallgathatják az adást, hanem fel is vehetik azt, majd MP3 formátumban vissza is játszhatják - írja a Forbes. Az XM jelenleg mintegy 170 csatornán közel 6 millió amerikai előfizetőnek sugároz zenét - havi 13 dollárért. A rádióóriás úgy számol, előfizetői száma még az év vége előtt elérheti a 9 milliót.

A lemezcégeket képviselő RIAA kedden "a zeneszámok szerzői jogainak nagykereskedelmi megsértésével" vádolta meg az XM-et és arra kérte a bíróságot, szüntesse be az adó tevékenységét, és kötelezze a céget a kár megtérítésére. A szervezet úgy véli: azzal, hogy az XM lehetővé tette az mp3 formátumba való rögzítést, konkurenciát jelentett több, legális online zeneletöltő szolgáltatásnak, így az iTunesnak, a Napsternek és a Rhapsodynak is. Az XM tulajdonképpen az iPod alternatívájaként kezeli az Innót.

Az Atlantic Recordingot, a Capitol Recordsot, a Motown Recordsot, a Sony BMG-t, a Virgin Recordsot és a Warner Brotherst is a soraiban tudó érdekvédelmi tömörülés azonban nem kívánja fejét venni XM-nek.

"Örülünk az XM és Sirius terjedésének. Az XM Innójának letöltési funkcióját vonzó és tetszetős ötletnek tartjuk - csak a licencelés vár még megoldásra" - olvasható az RIAA közleménye a PC World oldalán.

Az XM Radio szóvivője egyelőre nem kommentálta az eseményt. Igaz, az analóg rádióadók műsorából már évek óta legálisan lehet felvenni dalokat, azonban a RIAA szerint a műholdas rádiózás más tészta, mivel itt az adás digitális, így az XM előfizetői végigpásztázhatják a csatornákat, ha csak egyetlen számot akarnak felvenni. A mostani ügy kísértetiesen hasonlít arra, amikor az RIAA az XM fő riválisának tartott Sirius Satellite Radiot perelte. Akkor a Sirius megígérte, megnehezíti a rögzíteni vágyók dolgát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások