Megjelent az első PC-s Blu-ray író

Megjelent az első PC-s Blu-ray író

2006. május 19. 18:59, Péntek
A várakozásoknak megfelelően a Pioneer dobta piacra elsőként az asztali számítógépekhez szánt saját Blu-ray íróját, amely azonban nem mindegyik korábbi formátummal kompatibilis.

A vállalat közleménye szerint a BRD-101A jelzésű író csütörtökön jelent meg az első üzletekben és a meghajtó néhány online áruházban is megrendelhető. A cég elsősorban a fanatikusoknak, illetve a profi felhasználóknak ajánlja készülékét, amely véleményük szerint jó időre megoldja a tárolókapacitással kapcsolatos problémákat.



Emlékeztetőül: a Pioneer BRD-101A hagyományos PATA csatlakozóval készül, támogatja a vadonatúj, egyrétegű írható és újraírható Blu-ray lemezek kétszeres sebességű pörkölését, ismeri az egy- illetve kétrétegű DVD± korongokat, ám nem birkózik meg a hagyományos CD, a DVD-RAM és természetesen a konkurens HD DVD szabvánnyal. Az író dobozos változata a Sonic Solutions Roxio elnevezésű szoftverével és a TDK által gyártott üres lemezekkel érkezik, ára szintén nem okoz nagy meglepetést, hiszen 1000 dollár körül alakul. Azért alakul, mert ez csak a vállalat által ajánlott összeg, az egyes kereskedők ajánlata ettől eltérő lehet.



A készülék meglehetősen korán, már tavaly szeptemberben bemutatkozott, igaz, akkor még csak nemhivatalos forrásokból juthattunk némi információhoz. Az akkori becslések szerint az író 9 MB/s-os sebességgel pörköli a következő generációs lemezeket, és mintegy 45 percet vesz igénybe a 25 GB-os korongok teleírása, nem kell tehát elkapkodnunk a dolgot. Remélhetőleg hamar túljutunk a kezdeti időszakon és gyors egymásutánban érkeznek majd a továbbfejlesztett példányok, nagyobb sebességgel és kompatibilitással. Az elmúlt hetekben, hónapokban megtudhattuk, hogy több más gyártó - így a Panasonic, a Sony és a Samsung is - ez utóbbit helyezi előtérbe, és saját megoldása támogatni fogja szinte az összes jelenlegi formátumot.

A Sony időközben az Egyesült Államokban megkezdte a Blu-ray lemezek gyártását. Három üzemben naponta összesen akár 25 ezer egyrétegű, 25 GB tárolókapacitású korongot terveznek előállítani, míg a havi átlag - ha minden jól megy - elérheti a 750 ezer darabot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások