Amerikai félelem a Lenovo számítógépek miatt

Amerikai félelem a Lenovo számítógépek miatt

2006. május 23. 22:01, Kedd
900 újonnan szállított Lenovo számítógépet vonnak ki az amerikai külügyminisztérium hálózatából. A lépésre azért került sor, mert mind a demokrata, mind pedig a republikánus politikusok attól tartanak, hogy a hardverek elõsegíthetik a kínai kémtevékenységet.

Az amerikai külügyminisztérium biztonsági rendszere, a Secret Internet Protocol Router Network (SIPRnet) a washingtoni és más városokbeli PC-ket köti össze az amerikai nagykövetségek számítógépes rendszereivel. A mostani döntés értelmében csak azért vonják ki a vadonatúj gépeket a hálózatból, mert a Lenovo cég szállította õket és így a politikusok szerint fennállt a veszélye annak, hogy a számítógépeket felhasználnák a Kína számára való kémkedésre.

Az eset nem egyedi, az amerikai képviselõház egyik vizsgálóbizottsága ugyanis folyamatosan nyomást gyakorol az amerikai kormányra, hogy a korábban leadott, összesen 15 000 Lenovo PC-re vonatkozó megrendelését vonja vissza. "Nem titok, hogy az Egyesült Államok a kínai titkosszolgálatok fõ támadási célpontja" - mondta Frank Wolf republikánus képviselõ. Hasonló véleményem vannak a demokraták is, akik szerint szintén "nyugtalanító" a helyzet és ezek a számítógépek potenciális biztonsági veszélyt jelentenek.

Wolf többek között tagja a külügyminisztériumot ellenõrzõ bizottságnak is és ott szintén napirendre került a kérdés. A képviselõ szerint egybehangzó a vélemény abban a tekintetben, hogy a jövõbeni beszerzéseknél minden eddiginél fontosabb lesz a pályázó cég származási helye. A paranoiának még az sem szab gátat, hogy a Lenovo számítógépeit is az IBM észak-karolinai gyárában készítik el és ott ellenõrzik is õket.

Ezek után kérdésessé vált az is, hogy egyesülhet-e a Lucent és a francia Alcatel. Egyre erõsebbek ugyanis az amerikai Kongresszusban azok a hangok, miszerint meg kell akadályozni a két óriáscég egyesítését. Hasonló ellenkezés miatt nem vásárolta meg az izraeli Check Point Software cég a Sourcefire vállalatot. Az eset azért érdekes, mert maga az FBI és az amerikai védelmi minisztérium is rendszeresen vásárol tûzfalakat és más biztonsági programokat az izraeli cégtõl. Ebben az esetben azonban annyi megpróbáltatást és keresztkérdéseket kellett kiállnia a Check Point Software vezetõinek, hogy inkább elálltak az üzlettõl.

Úgy tûnik, hiába van tehát együttmûködés az amerikai hatóságok és a külföldi vállalatok között, az érzékeny beszerzések ügyében továbbra is a "Csak a hazait!" mottó marad érvényes.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások