X-Men - Az ellenállás vége

X-Men - Az ellenállás vége

2006. május 25. 13:59, Csütörtök
A hétvégi beharangozó után íme 2006. egyik legjobban várt képregény-adaptációja. Mától már dübörög is a mozikban a legújabb X-Men film.

Érdemes a kritikát egy kis mesedélutánnal kezdeni, mivel nem egyszerűek voltak a film keletkezéseinek körülményei, így talán két bekezdést megér a sztori. Szóval az úgy volt (az IMDB nyomán), hogy eredetileg a harmadik részt is az előző két epizód rendezője, a Közönséges bűnözőket és a Doktor House első részét is jegyző Bryan Singer dirigálta volna, azonban Singer visszautasíthatatlan felkérést kapott, miszerint vegye át bizonyos Brett Ratner-től a bajba jutott Superman-film rendezői munkálatait. Singer csapot-papot otthagyott és zeneszerzőjével, vágóival, operatőrével, íróival, sőt még a díszlettervezőjével is átment a Superman projekthez, parlagon hagyva a mutánsokat.

Bár felajánlotta, hogy Clark Kent kalandjai után folytatja az X-Men-t is, de a Fox tartani akarta magát a háromévenkénti filmekhez, így felkérték Matthew Vaughn-t, a Torta rendezőjét, hogy készítse el ő a filmet. Ő 2 hónappal a forgatás kezdete előtt lépett le, mert rájött, hogy egy éven keresztül nem fogja látni Angliában tárolt családját. A poszt így ismét megüresedett, és hogy a kör bezáruljon a rendezést végül az a Brett Ratner kapta meg, akinek a neve eredetileg az első X-Men-re is szóba került - és olyan filmeket jegyez eddig, mint a Csúcsformában-sorozat, a Vörös sárkány, vagy egy nálunk szinte alig ismert (...) tévésorozat, a Prison Break első epizódja.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Újratoborozták hát a stábot, előkaparták az X-Men 2 társíróját, Zak Penn-t, aki többek között az Elektra történetét is jegyezte, mellé csapták Simon Kinberg-et, akinek első mozifilmje az xXx második része volt, ketten gyorsan összegyúrtak két klasszikus sztoriszálat (a Sötét Főnix sztoriját és a mutánslétet gyógyító vakcináét), majd mint akik jól végezték dolgukat felmarkoltak a zöldhasúakat a melóért. Innentől kezdve már a rendezőn múlott a film sorsa.

A történet (értelemszerűen) az előző rész után játszódik. Jean Grey meghalt, gyászolják is cefet módon barátok és szerelmek, de a jól értesültek - és akik látták a plakátokat - jól tudják, hogy visszatér (mint az a 20. másodpercben ki is derül), márpedig, ha visszatér, akkor a Sötét Főnix formájában. A párhuzamos történet pedig a felső politikai körökben bontakozik ki, mégpedig egy mutánsgén segítségével előállított szerrel kapcsolatban, mely állítólag a mutánsokat emberré változtatja. Az orvosságról erősen megoszlanak a vélemények, és a szer két részre szakítja a mutánsok táborát is. Közeleg az összecsapás, rettegő harmadik félként pedig két tűz köré szorongva ott kucorgunk mi, vagyis az emberiség. A végkimenetel pedig nem kétséges.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A képregény formában több száz vagy ezer történetet megélt mutánscsorda megfilmesített kalandjai nyilván nem eredetiségükkel fognak tüntetni, inkább a comic-rajongóknak fognak kedvezni az ismerős szituációkkal, de nem is az a célja a filmnek, hogy újdonságok hadával álljon elő. A szórakoztatás mellett az egyetlen elvárás talán az, hogy minél több újabb mutánst ismerjünk meg, és ezt az elvárást ezúttal is beteljesíti az X-Men soron következő epizódja. A rengeteg cameo, apró szerep és felvillanás mellett (Jubilee, Psylock, Multiple Man) olyan, az eddigi filmekben kevésbé előtérbe került mutánsok jutnak ezúttal nagyobb szerephez, mint a politikus, "kék és szőrös" Bestia (Beast), a vadállat Buldózer (Juggernaut), a későbbiekben esetleg fontos szerephez jutó Angyal (Angel) vagy a bámulatos gyorsasággal felruházott Callisto.

Szerencsére - és ez is fontos - a régiek is helyükön maradnak, kik kisebb, kik nagyobb szerephez jutva: Rozsomák (a moziban Farkas), Vihar (a moziban Ciklon), Jégember, Pyro, Küklopsz, Prof. X, Magneto, Vadóc, Mystique és ezúttal Kolosszus és Kitty Pride szerepe is jobban kidomborodik. (Üröm az örömben, hogy Gambit a tervek ellenére nem szerepel a filmben - Josh Halloway, a Lost Sawyer-je a két karakter túlzott hasonlósága miatt nem vállalta egyelőre a szerepet, így a figura is talonba került.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A képregény-geek nézőpontot félretéve (nem vagyok az) essen valami szó a filmről is. Sajnos egyrészről nagyon meglátszik, hogy rendezőváltáson esett át a produkció és hiszem, hogy ez nem tett jót az X-Men szériának. Ratner-nek valahogy nem sikerült úgy elkapnia a képregényes Marvel univerzumot, mint elődjének - neki mások voltak a prioritásai. Másrészről viszont sokkal több beszélgetés és ezen keresztül jóval több, ám sokkal elaprózodottabb karakterizáció jutott az X-Men 3. részébe, bár olykor bizonyos mellékszálak túlságosan is mesterkélten vannak a filmbe illesztve. A harmadik rész nem spórol a látványelemekben, de sokkal visszafogottabb a mennyiséget illetően a második résznél, viszont a csúcspontokon ahogy kell, nem spóroltak a költségvetéssel. Ezúttal inkább az érzelmi elemek kerültek előtérbe: tombol a romantika a mutánsok között és ezek a túlburjánzó érzelmek erőteljes kihatással vannak a történetre is.

Természetesen ezúttal is Rozsomák viszi a pálmát: Hugh Jackman kap egy szenzációs belépőt és utána már az elmorzsolt könnycseppek sem tudják lekaparni róla azt, hogy ő az úr a háznál. Halle Berry, mint Vihar ezúttal abszolút egyenértékű szereplővé vált Rozsomákkal - őt lehet szeretni vagy nem szeretni, de továbbra is az egyik legjobb választás Ororo Munroe-ra. A harmadik pólus meg egyértelműen Famke Jansen, aki nem egyszerű feladatot kapott azzal, hogy Sötét Főnixként rosszalkodjon. A két nagy öreget, Ian McKellen-t (aki belenyúlt a jóba, hiszen a Da Vinci-kódban is főszereplő) és Patrick Stewart-ot pedig felesleges is említeni, hiszen mindenki tudja, hogy mire lehet számítani tőlük. (Zárójelben még a Bestiát alakító komikust, Kelsey Grammer-t (Frasier doki) érdemes még előcitálni - kockázatos, mégis tökéletes választás volt.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Így is elég bő a lé, íme a verdikt: az X-Men: Az ellenállás vége nem szárnyalja túl a rajongók által eddig legjobb X-Men-filmet, a második részt (persze ízlések és pofonok, de több fórum és a bevételek is a 2. részt látattják jobbnak az elsőnél). A sokkal több beszéd bár elősegíti a történetvezetést és egyesek motivációinak felfedezését, de sajnos néhol szappanopera-jelleget is kölcsönöz a dolognak.

Viszont egyvalamit remekül sikerült elérni ezzel a harmadik résszel: senki sincs biztonságban. A főkarakterek sem sérthetetlenek, jó pár mutáns elhullik a csatározásokban, ráadásul a mutációt "gyógyító szérumot" is előszeretettel használják a filmben. Ezek az elemek erőteljesen növelik a film meglepetés, illetve kiszámíthatatlanság faktorát. Az említetteken kívül különosebb gond nincs is a filmmel, szórakoztató, élvezhető, de nem több. Újabb vizuális szeletet kapunk a mutánsok életéből, csak valahogy az ember még nagyobb dolgokat várt az új résztől, és sajnos nem mindent kapunk meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film címe nem X-Men III., mivel bár az előzetesben és plakátokon Rozsomák 3 karma asszisztál az X-logóhoz, jó szokás szerint alcímet kapott, akárcsak a második rész. Így nagyon sokáig el lehet húzni (mint ahogy tervezik is) a sorozatot, hiszen az X-Men 13-nál nem lesz az az ember érzése, hogy csak egy rókabőrön legelteti a szemeit. Azt meg, hogy melyik alcím hányadik részt jelenti, a jövő ifjúsága rég el fogja majd felejteni. Ja, és a rajongók, akik végigvárják a stáblistát, jutalmul kapnak még egy ráadás jelenetet, mely kicsit még csavar az egyébként sem eseménytelen filmen. A moziból kirohanós többségnek pedig fogalma sem lesz bizonyos dolgokról.

Ugyan mint említettem, fogyatkozik erősen a mutánshad, de szinte biztosra vehető a folytatás. A színészek egy része több epizódra írt alá, ráadásul pletykák terjengenek Rozsomák és Magneto-filmről is - ezekre majd ha konkrétumok is lesznek, még visszatérünk. Azt pedig remélhetőleg egyszer megérjük majd, hogy a hazai, nem X-Men-en nevelkedett, de mégis X-Men 3-at néző közönség sem fog röhögcsélni amikor pár szereplő lebegni vagy repkedni kezd a vásznon. Komolyság, emberek.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
X-Men: Az ellenállás vége (X-Men: The Last Stand)
magyarul beszélő amerikai akciófilm, 104 perc, 2006

Rendező: Brett Ratner
Forgatókönyvíró: Zak Penn, Simon Kinberg
Operatőr: James Muro, Philippe Rousselot
Zene: John Powell
Producer: Avi Arad, Lauren Shuler Donner, Ralph Winter
Vágó: Mark Goldblatt, Mark Helfrich, Julia Wong

Szereplők:
Patrick Stewart (Charles Francies "Professor X" Xavier)
Hugh Jackman (Logan/Wolverine)
Halle Berry (Ororo Munroe/Storm)
Famke Janssen (Jean Grey, M.D./Phoenix)
Ian McKellen (Eric Magnus Lensherr/Magneto)
Rebecca Romijn (Raven Darkholme/Mystique)
Ben Foster (Warren Worthington/Angel)

Forgalmazza az InterCom


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások