Összekutyulva - Hollywood kutyában

Összekutyulva - Hollywood kutyában

2006. május 29. 14:35, Hétfő
Egy fura génnel rendelkező kutya embereket fertőz meg a harapásával, akik egyre furcsábban kezdenek el viselkedni. Így még akár egy jó horror is lehetne.

Nesze neked film. Létezik-e olyan ember, aki nem prekoncepciókkal néz meg egy olyan alkotást, amelyben egyrészt Tim Allen szerepel (természetesen kevésbé komoly szerepben), másrészt a Disney gyártotta (szóval a családi műfajt be lehet lőni) és harmadrészt egy kutyáról szól. Hát persze, hogy ez a sztori látatlanban be fog kerülni az IMDB legrosszabban osztályzott 250 filmje közé és tuti, hogy a kritikusok ezen fogják köszörülni majd nyelvüket, mert túl könnyű préda, mert ez az elvárás, mert tipikus, kihagyhatatlan ziccer. Pedig ha belegondolunk, hogy a történet atyja a Bambi írója, Felix Salten - és mint ilyen, természetesen a film is feldolgozás.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Pedig annyira nem gáz film az Összekutyulva, csak kellően hülyén kell nézni a vásznon végbemenő cselekményt. Adva van egy nagyon öreg kutya, pár lelkes állatvédő, egy kutyagyűlölő ügyvéd és egy cég, amely az eb segítségével szeretné előállítani az élet vizét - természetesen kevéssé tisztességes úton-módon. Hát persze, hogy ilyen előzmények során bonyodalmak támadnak és hát persze, hogy aki gyűlöli a kutyákat át fog változni kutyává és hát persze, hogy a gonosz elnyeri méltó büntetését, mert ugye Disney a film, tehát a gyerkőcöt is illő nevelni.

Ez az alapsztori, meglepetés nem fog érni senkit, maximum pár moziújoncot, hiszen a profibbak mellényzsebből rázzák elő a fordulatokat. Az ilyen filmekben nem is a történet kell hogy menő legyen. A megvalósításról professzionalitását a készítők vetették sutba, amikor mozikban ritkán látható gagyi CGI-vel dúsították a filmet - ezért kár. Marad hát a poénfaktor, illetve az, hogy mennyire szívhez szóló a film. Poénokban a szokásos mantrát kapjuk meg, olykor szégyellősen el lehet mosolyogni a szereplők csetlésén-botlásán, szívhez szólásban viszont ismét csak nem jeleskedik az Összekutyulva, hiszen hiába sorjáznak a tanulságok a filmben, csak mosolygunk az igyekezeten.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Akkor miért is nem alja film cikkünk tárgya? Először is a kutya miatt, mely állatnak nem volt könnyű dolga, hiszen delfin nem lévén, ezúttal megkettőzött erővel kellett teljesítenie. A Coal névre hallgató színészeb viszont odatette magát, így szinte biztos, hogy a (nyilván videós) második részben már nagyobb kutyaházat kap a forgatási helyszínen. Ugyanezt persze nem lehet elmondani a színészekről, akik inkább kutyába mentek le.

Hiába no, ha valaki gyerekfilmet akar csinálni, akkor bizony el kell vállalni azt is, hogy négykézláb ugráltatják az embert a film készítői és bizony Tim Allen mindent megtett a fiatalkorú népességért ebben a filmben - bár a húzósabb jeleneteknél, a nagyobb négykézláb vágtáknál a dublőre, egy nagyon gagyi számítógépes Tim Allen szerepelt helyette. Robert Downey Jr.-ról sem hitte volna senki, hogy sokadik visszatérése után (a tavalyi év egyik legjobb filmjében, a Durr, Durr és Csók-ban) képes egy sokak által lenézett műfajban domborítani és hülye fejeket vágni, de hát a színészet is csak egy mesterség, valamiből meg is kell élniük a sztároknak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A lényeg, hogy abszolút ártalmatlan az Összekutyulva. Aki nem fogékony vagy bármilyen elvárásokkal is ül be a filmre (van ilyen?) az nyilván vissza fogja követelni a jegy árát, de ez a film a 10 éven aluli korosztálynak készült és mivel pár mosolyt azért az idősebbekből is kicsal, ezért máris jobban teljesít e téren, mint sok elsővonalas komédia. Ja, és a kutya tényleg nagyon aranyos.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Összekutyulva (Shaggy Dog)
magyarul beszélő amerikai családi vígjáték, 98 perc, 2006

Rendező: Brian Robbins
Forgatókönyvíró: Cormac Wibberley, Marianne Wibberley, Geoff Rodkey, Jack Amiel, Michael Begler
Operatőr: Gabriel Beristain
Zene: Alan Menken

Szereplők:
Tim Allen (Dave Douglas)
Kristin Davis (Rebecca Douglas)
Zena Grey (Carly Douglas)
Spencer Breslin (Josh Douglas)
Danny Glover (Ken Hollister)
Robert Downey Jr. (Dr. Kozak)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások