Jön a HD DVD régiókód

Jön a HD DVD régiókód

2006. május 28. 17:43, Vasárnap
A DVD Forum felelős bizottsága legutóbbi ülésén döntést hozott a régiókódok rendszerének kidolgozásáról, amivel a formátum eddigi hiányosságát szeretnék bepótolni. Kína emellett saját verziót is kap.

A Steering Committee 34. tanácskozásán több fontos kérdés is szóba került a nemrég debütált HD DVD formátummal kapcsolatban. Szóba került a régiókódok kidolgozása és közeli bevezetése, az új szabványok megjelentetése, illetve Kína, amelynek a tervek szerint saját verziót szánnak, elsősorban az ország óriási piacára építve.



A bizottság - amelyben több neves vállalat és gyártó is megtalálható, mint például az IBM, az Intel és a Microsoft - elhatározta, hogy felállítják a régiókódok rendszerét kidolgozni hivatott szakértői testületet. A cél egyértelműen a kalózmásolatok visszaszorítása, illetve az elődhöz hasonlóan annak megakadályozása, hogy jóval olcsóbb kiadványok tömegével árasszák el a fejlett országok piacát. A részletekről egyelőre semmit nem tudni, így nincs információnk a régiók várható kialakításáról, a határvonalak meghúzásáról. Érdekes viszont, hogy a konkurens Blu-ray három fő zónával számol, ezek sorrendben: Amerika és Ázsia (Kína kivételével), Európa és Afrika, valamint Oroszország, Kína és a fennmaradó területek.

Kína esetében még egy további kérdésben döntés született: a bizottság állásfoglalása szerint szükség van egy, az ázsiai óriásnak szóló formátum kidolgozására, amely társaihoz hasonlóan befogadná a HD DVD tartalmakat, ám kizárólag az országon belül terjedhetne el. A jelek szerint a DVD Forum külön kezelné a hatalmas országot, abban bízva, hogy annak piaca egymagában is megállja majd helyét.

A találkozón elhatározták továbbá az új kétrétegű HD DVD-RW lemezek elfogadását. A 30 GB-os újraírható példányok megjelenésének időpontját egyelőre nem tudni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások