Panasonic Lumix DMC-TZ1 ismertető

Panasonic Lumix DMC-TZ1 ismertető

2006. május 29. 14:01, Hétfő
Klikk ide! Felbontás: 5 megapixel (2560 x 1920)
Optikai zoom: 10x (35-350 mm)
Videorögzítés: 848 x 480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 207 000 pixel
Memóriakártya: SD, 13 MB beépített
Energiaellátás: lítium-ion (1000 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 100 000 Ft
TZ, azaz Traveller Zoom. Erre a névre keresztelte a Panasonic nemrég bejelentett ultrazoomját, mely kategóriájában kisebb (szó szerint kisebb) csodának minősül. A Panasonic egyre komolyabb résztvevőjévé válik a digitális fényképezőgép iparnak, ami abból is látszik, hogy egyre komolyabb tudású gépeket és innovációkat jelent be hónapról hónapra. Az Olympus-Leica szövetség harmadik tagjaként idén bejelentették első digitális tükörreflexes vázukat, majd folytatták a sort a világ legkisebb ultrazoom kompaktjának címére utazó DMC-TZ1-gyel. Azóta már a gépnek osztoznia kell a dobogón (nem véletlenül nem trónfosztásról írtam), de még így is igen figyelemreméltó, amit a cég véghezvitt.

Külső kialakítás

A TZ1 mérete nem nagyobb egy átlagos kompakt fényképezőgépnél, viszont az optikája tízszeres zoomátfogásra képes. Ezt egy egyszerű és frappáns megoldással érte el a gyártó, ugyanis az optika nagy részét egy prizma segítségével 90 fokban elfordították és a vázban hagyták. Ennek köszönhetően bekapcsolás után az objektív nem tolódik ki, nagylátószög állásban a váz rejtekében marad. A zoomkapcsoló elforgatásával viszont tízszeres zoomnak megfelelő nagyításra képes a gép, és az objektív csupán 1-2 centiméterre emelkedik ki a vázból. A Panasonic gépeknél megszokott képstabilizátor szintén megtalálható a gépben, aminek leginkább az ilyen nagy gyújtótávolságoknál vesszük hasznát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Így tehát a TZ1 a dobogó tetejét foglalja el mint a világ legkisebb ultrazoom kamerája (a bejelentés óta a TZ1-nek osztoznia kell a címen, hiszen a Kodak is ezt a díjat szerette volna magáénak tudni a nemrég bejelentett EASYSHARE V610 segítségével, viszont konkrét trónfosztás nem történt, hiszen a Kodak - egy merész huszárvágással - két objektívvel fedte le ezt a zoomátfogást). A TZ1 - akár a cég mostanság bejelentett gépei - nagyon szépre sikerült. Kicsit fura hatást kelt hogy a váz szélesebb, mint azt az ekkora gépeknél megszoktuk, csakhogy ebben az esetben a vázban egy teljes 35-350 mm-es zoomátfogású optika foglal helyet, ehhez pedig kellett a nagyobb test.

Kezelőszervek

A TZ1 kezelőszervei kifejezetten barátságosra sikerültek. A gépen lényegében csak két külön funkcióval ellátott gombot találunk, a többi az elengedhetetlenül szükséges kezelőszervekhez tartozik: bekapcsoló gomb, módtárcsa, zoomkapcsoló, menüvezérlő gombok és az elmaradhatatlan képstabilizátor kapcsolója. A két extra kapcsoló közül az egyik az LCD működéséért felelős, míg a másik a sorozatfelvételért és a képek törléséért felel. Egyéb funkciókat a menüvezérlő gombokkal és természetesen a menüből érhetünk el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Minden olyan tipikusan Pana-szónikus, de elmondható, hogy a cég mostanra érkezett el a legjobb, legátláthatóbb, legegyszerűbb kezelés megvalósításához. Egy dolgot hiányoltam csupán, mégpedig a nemrég az LX1-ben bemutatott joystick kezelőszervet, ami jelentősen megkönnyíti a munkát. Hely - a hátlapot figyelve - lett volna rá, de ha már ebbe a készülékbe beépítették volna, mi maradna az utódnak?

Kijelző

Átnézeti kereső nincs, nem is kell. A gép LCD kijelzője nagy, remek felbontású és fényerős. Egy gombnyomásra még tovább erősíthetünk rajta, ami szélsőséges fényviszonyok között sokat segít a komponálásban. Az LCD mérete 2,5", felbontása 207 000 pixel, így a gép megfelelően képes fotóink megjelenítésére.

Áramellátás

Egy apró, 1000 mAh-s lítium-ion akkumulátor látja el árammal a készüléket. Az új Venus Engine III 20%-kal kevesebb áramfelvétele miatt a cég akár 250 felvétel készítésére elegendő energiát ígér.

Menürendszer

A TZ1 menürendszere végre olyan formát kapott, ami teljesen megállja a helyét a vetélytársak komoly megoldásaival szemben. A menü szép, de nem csicsás. Gyors, érthető és magyarul is beszél, ráadásul még olyan extra funkciókat is találunk benne, amit más gyártóknál még nem. A gép nevéből adódóan egy világtérképpel illusztrált időzóna funkciót is kapott, ez segítségünkre van abban, hogy más időzónába érve a képeinkre (de leginkább az EXIF információba) a valós időnek megfelelő adatok kerüljenek. Egy apró helyi menü előhívásával pedig a fotózás közbeni legfontosabb funkciókat állíthatjuk be.

Beállítások, üzemmódok

A bekapcsolás villámgyors, végre a kompakt tulajdonosoknak sem kell hosszú másodperceket várniuk, hogy gépük üzemkész állapotba kerüljön. Ugyanilyen gyors a gép az exponáláskor is - bár konkrét adatokkal nem tudok szolgálni, elégedjünk meg azzal, hogy DSLR gépekhez közelít a gép reakcióideje, ami nagyon jó dolog. Ha három megapixelre csökkentjük a képek felbontását, az extra optikai zoom funkciónak köszönhetően további nagyításra tehetünk szert, szám szerint 12,5x-es zoomátfogásra képes ilyenkor a gép.

A kilenc pontos autofókusz rendszer gyors, de ha csak három pontos módban használjuk még gyorsabban képes a témákra ráfókuszálni. Használhatjuk egy pontos és középre helyezett beállításban is. A fénymérés a szokásos "szentháromság", azaz kiértékelő, középre súlyozott és spot módon működhet. Az ISO-érzékenység 80-tól kezdődik és 800 az utolsó beállítható érzékenység. Lehetőség van "high sensitivity" mód használatára, ami ISO800 és ISO1600 között választja az érzékenységet (de a zaj miatt képminősége még nem kielégítő). Legrövidebb záridő 1/2000, leghosszabb záridő 8 másodperc lehet. Képeink készítésére egy automata, egy "simple" egy makró és 18 előre beállított témamód áll rendelkezésre. Pozitívum, hogy a fehéregyensúlyt a szokásos automata és előre tárolt értékeken kívül kelvinenként is beállíthatjuk.

Speciális funkciók

Nagyon kellemes funkció a naptár, ami apró képeket rendel a napokhoz, ezzel is könnyebben eligazodhatunk egy több napos nyaralás képeinek böngészésekor. Természetesen nem csak 4:3 arányú képeket készíthetünk, hanem lehetőség van 3:2-es, illetve 16:9-es képarány használatára is. Említésre méltó még a "Légi" programmód is, amelynek használata repülőgépből készített felvételeknél ajánlott (hogy milyen beállításokat eszközöl ez a programmód, arról nincs információm).

Optika

A gép igazi újdonsága a felettébb kis vázba bepréselt tízszeres zoomátfogású, LEICA gyártmányú objektív. A trükk, ami segített ilyen kis méretre zsugorítani egy ekkora zoomátfogást egy egyszerű derékszögben történő elfordításon alapszik. Azaz az objektív nemcsak akkora, mint amit a külső szemlélő láthat, a váz hosszában még bőven tart a lencsesor, természetesen az optikai képstabilizátorral együtt. Az objektív kezdő fényereje f2,8, míg tele állásban f4,2. Bekapcsolás után egy szemernyit sem jön ki az objektív a vázból, csupán zoomoláskor mozog a frontlencse kb. 1cm-t. A Panasonic gépekbe szerelt Leica lencsékkel soha nem volt semmi gond, így van ez most is. Hiába a kisé extrém megoldás, ez nem ment a képminőség rovására, amiért újabb piros pont illeti a céget.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Érzékelő

A TZ1-ben 1/2,5" méretű CCD kapott helyet, amin effektív 5 millió pixel felel a képalkotásért (6,37 millió a teljes pixelszám). Ez az érzékelő alacsony érzékenységnél megfelelően működik, nem termel komolyabb képzajt, viszont ISO400 felett már eléri az értékelhetőség határát, így csak nagyon indokolt esetben érdemes magas érzékenységgel használni. A képek feldolgozásáért felelős vadonatúj Venus Engine III elviekben külön érzékeli a színekből és a fénysűrűségből származó zajosodást, és csak a képminőséget rontó, kromatikus zajokat szűri ki, több-kevesebb sikerrel. Az ISO 800 ennek ellenére még mindig nagyon zajos.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Felső sor: ISO80, ISO200, ISO400, ISO800 tesztképek
Alsó sor: telefotók, sportfotók

Vaku, éjszakai mód

A vaku hatósugarát 3,7 méterben illetve tele állásban 2,4 méterben határozta meg a cég. A vaku a szokásos programmódokban működhet, azaz automatikus módban, automatikus vörösszemhatás-csökkentéssel, és lassú expozícióra szinkronizált vörösszemhatás-csökkentéssel. Sajnos a beltéri tesztfotónál nagyon elhasalt az apróság, szinte alig világította be a lépcsőházat. Kikapcsolt vakuval pedig a gép nem is tudta helyesen kiexponálni a lépcsőházat. Az éjszakai felvételek sem sikerültek hibátlanul, a gép kissé túlexponálta a témát nagylátószögű állásban, de tele állásban jól dolgozott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai módban, vaku nélkül és vakuval készített felvételek

Makrózás

Makrózni is lehet a géppel, mégpedig egész jó hatásfokkal. Tele állásban a legközelebbi fókusztáv 1 méterre esik a frontlencsétől, ami 350 mm-es állásnál bizony remek érték. Nagylátószögű állásban pedig legfeljebb 5 centiméterre tudjuk a gépet a témánkhoz tenni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makrofotók

Sorozatfelvétel, videorögzítés

Sorozatfelvételre 3, illetve 2 kép/másodperces sebességgel képes a gép, de csupán 5 képre elegendő a puffertár mérete és csak standard jpeg tömörítésre vonatkozik. Fine tömörítést használva csupán három képes sorozatra elegendő a puffer mérete. Videofelvételre is képes a gép, mégpedig a manapság szokásos 640x480 pixel méretben, 30 kép/másodperc sebességgel, mono hanggal. A videófelvétel mostanság szabványosnak számító VGA felbontásnál nagyobb, hiszen a 16:9-es képarányt 848x480-as méretben produkálja a gép.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Egyéb felvételek

Összegzés, személyes benyomások

A Panasonic újabb akadályt vett sikeresen, és egyre jobban felzárkózik a nagy múltú fényképezőgép-gyártókhoz. A TZ1 egy remek kamera, és nem csak a sokat utazók fogják szeretni. Az ultrazoom kategóriában eddig alapértelmezett volt a félautomata és manuális fotómódok használatának lehetősége, sajnos ezeket a cég kihagyta a TZ1-ből, pedig szükség lenne rá. A képzaj továbbra is jelentős, de csak a magasabb érzékenységeknél. A gép képminősége a kategóriában elfogadhatónak mondható, az objektívre nem lehet panasz, és ne is várjuk többet egy olyan géptől, ami főleg méreteivel vívja majd ki helyét a piacon.

Előnyök, hátrányok
+ méret
+ jó objektív
+ LCD kijelző
+ extrák
- manuális fotómódok hiánya
- zajos érzékelő

A fényképezőgépet az Panasonic Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások