Bezárták a legnagyobb BitTorrent oldalt

Bezárták a legnagyobb BitTorrent oldalt

2006. június 1. 10:29, Csütörtök
A sokat hangoztatott immunitás ellenére sem kerülhette el sorsát a ThePirateBay.org, amelyet egy nagyszabású razzia keretében zárt le a svéd rendőrség. A szervereket elkobozták, két személyt előállítottak.

A mintegy 50 fő részvételével lezajlott akció sikerrel zárult: a legnagyobb tracker oldalak közé tartozó portált lezárták, szervereit egyéb gépekkel együtt elkobozták, alkalmazottaik közül két főt pedig előállítottak. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezzel sikerült-e végleg véget vetni a ThePirateBay.org pályafutásának, ám az eddig immunitását hirdető oldal gyors vége mindenképpen óriási meglepetés.

"A kérdéses személyeket a szerzői jogi törvény megsértésének, illetve annak elősegítésének gyanúja miatt hallgatjuk ki. Az előzetes vizsgálat a fájlcserélgetés és általában az oldal tevékenységével kapcsolatos kérdésekre irányul" - áll a rendőrség közleményében.

A jogvédő szervezetek egyelőre visszafogottan nyilatkoznak: "Nem álltatjuk magunkat azzal az ábránddal, hogy a Pirate Bay lezárása után nem jelentkeznek majd újabb trónkövetelők - a küzdelmet folytatni fogjuk" - jelentette ki John G. Malcolm, az Amerikai Mozgókép Szövetség kalózellenes csoportjának feje.

A több mint 100 ezer torrent fájlt tároló, naponta nagyjából 1 millió látogatóval büszkélkedő Pirate Bay a SuprNova.org 2004-es fiaskója után emelkedett a csúcsra. Igaz, ez utóbbi oldal később visszatért, ám eddig még nem tudott visszaemelkedni a legnagyobbak közé. Ez minden bizonnyal a Pirate Bay számára sem lesz könnyű feladat: a lefoglalt szerverek a vizsgálat lezárultáig mindenképpen a rendőrségnél maradnak és könnyen előfordulhat, hogy - amint arra a működtetők részéről már elhangzott néhány utalás - másik országba kell áthelyezniük az oldalt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások