Másfél millió munkahelyet teremt az IT szektor

Másfél millió munkahelyet teremt az IT szektor

2006. június 7. 18:56, Szerda
Az európai ICT szektor másfél millió új munkahelyet teremt a következő négy évben, s ezek 60 százaléka valamilyen kapcsolatban lesz szoftverekkel.

Az IDC ma közzétett friss tanulmánya szerint az európai ICT szektor másfél millió új munkahelyet teremt a következő négy évben, s ezek 60 százaléka valamilyen kapcsolatban lesz szoftverekkel. A vállalatok legtöbbje olyan kis-és középvállalat (KKV), amelyek összességében a Microsofténál nyolcszor nagyobb árbevétellel járulnak hozzá Európa gazdaságához. Elmondhatjuk, hogy a KKV-k Európa gazdaságának motorjai: számuk a kontinensen mintegy 22 millió, és közel 120 millió embert foglalkoztatnak, továbbá ők állítják elő az európai GDP 57%-át. Ha a KKV-kat rá lehet venni az új technológiák gyorsabb átvételére, és ha sikerül segíteni őket az innovatív termékek versenyképesebb kifejlesztésében, akkor Európa biztosíthatja vezető helyét a világgazdaság szereplői között.

Az IDC ma bejelentett tanulmánya szerint Magyarország 2005-ben 2,254 milliárd dollárt költött összesen IT beruházásokra. Az IDC adatai szerint Magyarország 2005-ös a GDP-jének 2,15 százalékát tették ki az IT-célú költések. Ezzel megelőzzük Szlovákiát és Lengyelországot, de Portugáliát, Spanyolországot és Írországot is. A legtöbbet 2005-ben Dánia, Svédország és az Egyesült Királyság költötte IT-beruházásokra, a GDP 3,47-3,47 és 3,36 százalékkal. A IDC előrejelzése szerint 2009-ben Magyarország a GDP-je 2,47 százalékát fogja IT-célú költésekre fordítani, ezzel a listán ugyanúgy a 16-ik helyen lesz, mint 2005-ben. Magyarországon 2005-ben 113.810 főt foglalkoztattak az IT szektorban, ezzel az európai listán 16-ikak vagyunk.

Korlátozott erőforrásaik és kis költségvetésük miatt a KKV-k gyakran jelentős kihívásokkal szembesülnek az innováció és a növekedés finanszírozása terén. Az EU ugyan kínál vissza nem térítendő támogatást, ám a bonyolult pályázati eljárások miatt nehéz a hozzáférés e forrásokhoz. A HP, az Intel és más helyi partnerek részvételével indított EUGA (EU Grants Advisor - Európai támogatási tanácsadó) program segít a KKV-knak elérni és előnyösen felhasználni azokat a finanszírozási lehetőségeket, amelyekre potenciálisan jogosultak.

Az indítása óta eltelt alig egy év alatt az EUGA már több mint 10 000 finanszírozási lehetőség azonosításában működött közre, és 114 000-nél is több KKV-nak nyújtott segítséget. A 117 milliárd euró összegű EU támogatási alapból eddig 383 millió eurónyi összeget osztottak ki az EUGA n keresztül. A KKV-knak kínált EU finanszírozáshoz való jobb hozzáférésnek köszönhetően Európában eddig 613 munkahely jött létre és több mint 93 000 ember részesült különféle képzésekben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások