Internetguruk a VoIP-lehallgatások ellen

Internetguruk a VoIP-lehallgatások ellen

2006. június 14. 12:57, Szerda
A VoIP-os rendőrségi lehallgatások megkönnyítését szorgalmazó szövetségi rendelkezéseket több netes szaktekintély, köztük a világháló egyik szülőatyja is támadja.

Egy most megjelent 21 oldalas tanulmány kimondja, a kormány nem várhatja el minden VoIP gyártótól, hogy az FCC (Federal Communications Commission, Szövetségi Kommunikációügyi Bizottság) szeptemberi rendel­kezésének megfelelően, a hatósági lehallgatásokat megkönnyítő kiskapukat helyezzenek el termékeikben. A szóban forgó kezdeményezést még tavaly indította el a Bush-kormány.

Az Information Technology Association of America (ITAA) nevű szakmai szervezet jelentésében azzal indokolja álláspontját, hogy a VoIP alapvetően más hálózati architektúrára épül mint a hagyományos vezetékes rendszerek, így egy ilyen változtatás hatalmas költségeket róna az üzletágra és jelentős biztonsági kockázatokat eredményezne.

A tanulmány összeállításában kilenc, széleskörben elismert szaktekintély is részt vett. Vint Cerf, a Google netguruja és a világháló egyik megalkotója, Steve Bellovin és Matt Blaze számítógépes biztonsági vezetők valamint Clinton Brooks, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori hivatalnoka mellett a Sun Microsystems és az Intel több mérnöke is kivette a részét a munkából - derül ki a szervezet sajtóközleményéből.

A jelentés előzménye az a FCC lehallgatási rendelkezéseit megerősítő bírói határozat, amelyet múlt hét pénteken hirdetett ki Washington állam bírósága. Több könytár, oktatási intézmény és cég - köztük a Sun is - nemrég jogi oldalról támadta meg a szabályozást, mondván az FCC-nek nincs felhatalmazása, hogy a hagyományos telekommunikációt érintő rendőrségi támogatást (CALEA-t, Communications Assistance for Law Enforcement Act) az internetre is kiterjessze - írja a ZDNet.

Azonban a rendőrségnek a 2007 májusában érvénybe lépő FCC-rendelkezés nélkül is jogában áll internetes nyomonkövetéseket végeznie. Az FBI úgy véli, "óriási szükség lenne a szabványosított beavatkozási lehetőségekre az egyre növekvő a belbiztonsági fenyegetetség miatt, valamint mert a bűnőzök a lehető legnehezebben követhető kommunikációs formákat szeretik leginkább használni".

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások