Az eltakarítónő - Mr. Bean kri­mi­komé­diában

Az eltakarítónő - Mr. Bean kri­mi­komé­diában

2006. június 22. 21:15, Csütörtök
A sok nagy hangerővel reklámozott fogyasztói film között sajnos nagyon eltűnik ez az ízig vérig angol bűnügyi vígjáték. Pedig kér lenne érte.

Elég csak a főszereplők névsorára ránézni, ha az ember úgy érzi, hogy nincs meggyőzve. Rowan Atkinson neve tuti garancia a legtöbbeknek - hogy mire, annak taglalásától most szemérmesen eltekintek. Utána következik a tornasorban Kristin Scott Thomas. Szép is, jó színésznő is, igazi jelenléte van a vásznon. Maggie Smith, vagyis a nagy öreg - mondhatnánk, ha nem hölgyről lenne szó, de a nagyközönség számára főleg a Harry Potter-sorozatból ismerős angol színésznő mégiscsak öles léptekkel közelít a 60. filmje felé. És bizony ott van a stábban a 80-90-es évek fordulójának amerikai csődöre, az egyszemélyes tesztoszteron kommandó, őfelsége Patrick Swayze - és lehet, hogy sokak megrökönyödésére, de be is bizonyítja nekünk, hogy milyen jó választás volt a szerepre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

De hogy ne szaladjak ennyire előre, érdemes szólni arról is, hogy milyen filmről van szó. A történet Walter Goodfellow (beszédes név) tiszteletes és családja körül bonyolódik - a famíliában megkapjuk a klasszikus "papa, mama, gyerekek, csupaszív szeretet" felállást, bár ha közelebbről is rápillantunk a családra, akkor enyhe szemöldökhúzogatással konstatálhatjuk, hogy azért nincs minden rendben ebben a családban. Nagyon nincs, A bajt tetézendő ráadásul a cseppet sem idillikus, széthúzást sugalló képbe belekerül Grace, az új házvezetőnő, aki kedves és nyájas, afféle darkos Mary Poppins - és nem mellesleg elítélt gyilkos.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Hát igen. Az idillnek vélhetően lőttek, ellenben az események láncolata szép lassan beindul. Rowan Atkinson és k. családja nemsokára azon veszi észre magát, hogy apró, picike falucskájuk status quo-ja erőteljesen felborul. Érdekes váltás volt, ahogy Niall Johnson író-rendező a tavalyi Fehér zaj megírásától eljutott az Eltakarítónőig - merész húzás, ami bevált. Ezt azért lehet így megfellebbezhetetlenül kijelenteni, mert remek színészekkel sikerült egy nagyon élvezetes és kifejezetten gonoszkodó filmet összehoznia, mely még az erkölcsi tanulságoktól sem mentes, mégsem lesz az embernek olyan érzése, hogy amerikai mintára mindent a szánkba rágnak - valahogy így kellene egy filmet elkészíteni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egyébiránt ez az előbb említett borulás nagyon precízen van kivitelezve. A készítők nem engedik, hogy valamelyik komponens is túlcsöppenjen a végső főzetben, ezért megfelelő arányban adagolnak humort (érdekes módon nem a szenzációsan visszafogott Atkinson a fő röhögésforrás), érzelmet és rejtélyt, no meg gyilkosságot. Ha valamihez hasonlítani akarnám az Eltakarítónőt, akkor a Született feleségek című sikersorozat angol verzióját juttatja első nekifutásból eszembe, hiszen Little Wallop-ban is kedvelt szórakozás a képmutatás, a megjátszás és bizony ronda dolgok történnek olykor az éj leple alatt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szó, mi szó, Az eltakarítónő a nyár eddigi legkellemesebb meglepetése, igazi családi szórakozás, csak legyen meg bennünk a kellő önirónia. Szerethető és utálható, de mindenféleképpen élettel teli karakterek jelennek meg a filmben, akik a mai filmes trendnek fityiszt mutatva még fejlődésre is képesek. Maggie Smith pedig jött, látott és minden rendbe hozott a paplak tájékán. Vagy mégsem?

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Az eltakarítónő (Keeping Mum)
feliratos angol vígjáték, 103 perc, 2005

Rendező: Niall Johnson
Forgatókönyvíró: Niall Johnson, Richard Russo
Operatőr: Gavin Finney
Producer: Julia Palau, Matthew Payne
Vágó: Jonathan Sales, Robin Sales

Szereplők:
Maggie Smith (Grace Hawkins)
Kristin Scott Thomas (Gloria Goodfellow)
Rowan Atkinson (Walter Goodfellow)
Patrick Swayze (Lance)
Toby Parkes (Petey Goodfellow)
Tamsin Egerton (Holly Goodfellow)
Emilia Fox (Rosie Jones)
Liz Smith (Mrs. Parker)
James Booth (Mr. Brown)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások