Buffett 30 milliárd dollárt ad Bill Gatesnek

Buffett 30 milliárd dollárt ad Bill Gatesnek

2006. június 26. 09:17, Hétfő
Warren Buffett, a világ második legvagyonosabb embere 30 milliárd dollárt ad a vagyonosodási listát vezető Bill Gates által jegyzett alapítványnak.

Buffett vasárnap döntött úgy, hogy 44 milliárd dollárra becsült vagyonának több mint 80 százalékát, azaz mintegy 37 milliárd dollárt jótékonysági célokra fordítja majd. A 75 éves befektetési guru döntése azért tekitnthető meglepőnek, mert korábban úgy fogalmazott, hogy haláláig nem válik meg a vagyonától, illetve mert eddig arra lehetett számítani, hogy a kedvezményezett a Susan Thompson Buffett Foundation lesz.

A Berkshire Hathaway társaságot vezető üzletember azonban inkább bridzspartnerének, a Microsoftot vezető, és mindeközben a világ legvagyonosabb embereként számon tartott Bill Gatesnek adja vagyonának a zömét. Buffett döntése értelmében a Bill and Melinda Gates Foundation 10 millió B-osztályú Berkshire részvényt kap, ennek piaci értéke 30 milliárd dollár. A Gates-alapítványban már jelenleg is mintegy 30 milliárd dollár van, azaz a donáció révén megduplázódik a vagyon. Buffett filantróp akciójának a kedvezményezettje még a Susan Thompson Buffett Foundation, illetve a három Buffet-örökös által jegyzett három további alapítvány. Az alapítványok több évre lebontva kapják meg a pénzt.

Szintén a milliárdoshoz kapcsolódó hír, hogy még hat napig lehet ajánlatot tenni az eBay-en a Warren Buffettel elköltendő ebédre, de az árverés máris rekordot döntött: a kezdő 25 ezer dollárról néhány óra alatt eljutott a legmagasabb ajánlatot jelentő 455 100 dollárig, szemben a tavalyi 351 100 dollárral. Az Omahai Jósnak is nevezett Buffett, a világ második leggazdagabb embere 2003 óta az eBay-en árverezi el azt a jogot, hogy a győztes és legfeljebb hét barátja vele ebédeljen. A befizetett pénzt a Glide Foundation, egy alapítvány kapja, amely San Francisco hajléktalanjait és nyomorgóit támogatja. A lunch színhelye idén New Yorkban a Smith & Wollensky étterem lesz, amely tízezer dollárt fizet a jogért, hogy az ebédet adhassa. Az első aukciós év, 2003 győztese 250 100 dollárt fizetett, a másodiké 250 ezret, a tavalyi, névtelen versenyző 351 100 dollárral állította be az eddigi csúcsot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások