Bemutatták az új Superman-filmet

Bemutatták az új Superman-filmet

2006. június 29. 02:33, Csütörtök
A képregényrajongók és mozifanatikusok minden bizonnyal tűkön ülve várták a premiert - kérdés, hogy az itthoni képregényfilm-imádó közeg mennyire izzítja be magát.

Amerikában már szerdától, Európában pedig a magyar premiertől számítva, vagyis jövő hét csütörtöktől lehet látni Clark Kent legújabb kalandjait, mely a Superman visszatér (Superman Returns) címet viseli. A világ egyik legnépszerűbb képregényfigurája jókora történettel rendelkezik, ezért csak azt tartom érdemesnek kiemelni hogy nyomtatott formában, vagyis képregényben a Marvel ellenlábasánál a DC Comics-nál jelent meg nagyjából Batman-nel egy időben, azaz hovatovább majdnem 70 éve (na jó, 68).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Superman képregény mellett egy Action Comics alcímű füzet is foglalkozott Clark Kent-tel (lásd még a Batman és a Detective Comics analógia), így a rajongóknak azonnal dupla dózisban érkezett a világmegváltás. Az Action Comics-füzetek ma már a 840. számnál tartanak, míg Superman saját füzetében 650 fölött jár, persze a számtalan crossovert és reboot-ot nem számolva - elég csak a Superman/Batman sorozat legújabb, immáron 27. részét taposó reinkarnációjára vagy a nemrég indult All Star Superman szériára gondolni. Hol van ehhez képest a Marvel?

A comic mozgással dúsított verziói tévésorozat és rajzfilmsorozatok mintájában került képernyőkre (az éppen aktuális sorozatot, a Superman gyerekkorárról szóló Smallville 3 évadát itthon is el lehet még kapni vasárnaponként, ismétlések formájában.) Minket azonban ezúttal a mozi érdekel, és bizony a nagy vásznon 28 évvel ezelőtt, vagyis 1978-ban debütált Superman, mégpedig a legendás Christopher Reeve alakításában (az akkori fő ellenfél, vagyis Lex Luthor Gene Hackman volt). A filmet anno 3 Oscar-díjra is jelölték, azt hiszem John Williams klasszikus témája még azoknak is ismerős lenne, akik nem látták a filmet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az első epizódot még két, szokásos módon alacsonyabb rendű folytatás követte 5 éven belül, majd hirtelen elapadt a manna, mint a hogy a képregény-adaptációkat magából ontó csapot is elzárták jó pár évre. De a csap pár éve ismét megnyílt és a Pókember fenomenális sikere arra ösztönözte a producereket, hogy minden népszerű anyagból sajtolják ki a benne lévő lehetőségeket. Érdekes módon Superman elég sokára került sorra, de már csak pár nap választ el minket a premiertől.

Történeti fronton egyelőre annyit köt a forgalmazó az orrunkra, hogy Superman - alias Kal-El, a felrobbant Krypton bolygó szülötte - a Kent házaspár kansasi farmján nőtt fel a nevelőszüleitől kapott Clark Kent néven. Az elpusztíthatatlan Superman földi alteregója, egy félénk, szemüveges újságíró alakjában kettős életet él az emberek között: amikor szükség van rá, titokban "acélemberré" változik, és a világ megmentésére siet. Ám az emberiség öt hosszú esztendeje nélkülözni kénytelen Superman védelmét, rejtélyes eltűnése óta senki sem látta a Földön. Régi ellenfele, az ősgonoszt megtestesítő Lex Luthor eközben meg akarja fosztani Supermant különleges képességeitől, hogy ezután megvalósíthassa a világ leigázására szőtt ördögi tervét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ami még ennél is lényegesebb, természetesen a szereplők. Superman gúnyáját, bár rebesgették még Nicolas Cage nevét is, de mégis inkább egy mozis újoncra, Brandon Routh-ra bízták, aki vagy robbantani fog, vagy örökre elássa magát, de egy biztos, a skatulyát idejekorán megkapja. Az ellenpólus szerepére sikerült az utóbbi idők egyik legjobb és legkarizmatikusabb színészét megnyerni - az Oscar-os Kevin Spacey lesz Lex Luthor. A vágy tárgya, a nő, vagyis Lois Lane Kate Bosworth lesz, akit idehaza moziban nem nagyon láthattunk még, de pár itthon DVD-n kiadott filmben már szerepelt (Sorsdöntő nyár, A vonzás szabályai, Emlékezz a titánokra). Rajtuk kívül még a Richard White-ot alakíó James Marsden-t érdemes első blikkre kiemelni, aki kvázi megteremti a kontinuitást a DC és a Marvel univerzum között, hiszen őt legutóbb az X-Men 3-ban láthattuk mint Pyro-t.

Az ígéret, miszerint Bryan Singer rendező (X-Men 1-2, Közönséges bűnözők, Doktor House) a Christopher Nolan-féle letisztult Batman filozófiáját fogja folytatni kecsegtető, de még egy kicsit várni kell a végeredményre. Kibírjuk. Addig esetleg el lehet csámcsogni az amerikai újságírók kritikáin, hiszen a rottentomatoes.com hivatalos filmkritikusi véleményeket összegyűjtő oldala már megtelt ítéletekkel és egyelőre a 111 pozitív és 35 negatív kritika 76%-os indexet passzít a Superman visszatér mellé. Ez bizakodásra adhat okot, pláne, ha összehasonlítjuk a közelmúlt képregényes premierjeinek mutatóival: X-Men 3: 56%, Batman. Kezdődik! 83%, V, mint Vérbosszú: 76%, Sin City 78%)

Kapcsolódó letöltések:
Előzetes #1
Előzetes #2

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások