Samsung mobil vakoknak

Samsung mobil vakoknak

2006. július 7. 21:15, Péntek
A vakok és a gyengénlátók élete a mai világban sem egyszerű, sőt, az új készülékek, számítógépek megjelenése plusz terhet jelent a számukra. Mind a szórakoztatóelektronikai, mind a számítástechnikai ipar meglehetősen későn alkalmazkodott különleges igényeikhez.

A Samsung egyike azon kevés gyártóknak, akik megpróbálják a vakok és a gyengénlátók mindennapi életét minél könnyebbé tenni. Ezt jól bizonyítja a dél-koreai vállalat által most piacra dobott Touch Messenger nevű készülék is, amelynek a segítségével a vakok és a gyengénlátók SMS-eket küldhetnek és fogadnak.

A felhasználók a rövid szöveges üzeneteket a különleges kijelző segítségével jeleníthetik meg és a Braille-írást lehetővé tevő billentyűzetnek köszönhetően gépelhetik be. A képernyő alkalmas a Braille-írás megjelenítésére, így a vak emberek képesek a beérkező SMS-ek kitapintására. A billentyűzeten lévő gombokon a Braille-ABC minden betűje helyet kapott, hasonló elrendezésben, mint a hagyományos mobil készülékeknél.



A Samsung a terméket Kínában akarja gyártani, ami nem véletlen, hiszen az ázsiai országban 9 millió vak és gyengénlátó ember él. Világviszonylatban ugyanez a szám 180 millió - ennyien várnak egy olyan készülékre, amellyel könnyedén kommunikálhatnak majd. A dél-koreai gyártó azonban sietett leszögezni, hogy egy prototípusról van szó. A Samsung Touch Messengert egyébként az Industrial Designers Society of America (IDSA) és a Business Week magazin az Industrial Design Excellence Awards díjkiosztó esemény keretében a Gold Award díjjal tüntette ki.

Korábban készült már intelligens olvasókamera, InkJet Braille nyomtató és szövegfelolvasó számítógép is a vakok és a gyengénlátók számára és remélhetőleg egyre több olyan készülék kerül a boltokba, ami a jövőben megkönnyíti majd a rosszul, vagy egyáltalán nem látó emberek életét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások