Superman visszatér - Európában először Magyarországon

Superman visszatér - Európában először Magyarországon

2006. július 5. 03:01, Szerda
Talán az év egyik leginkább várt filmje a rajongók körében. A világ sok országában egyszerre tartott megannyi premier után, ezúttal valóban Magyarországon mutatják be először a filmet. Európa pár hét hátránnyal követ minket. Mi már láttuk. És búsongunk.

A pár mozifilm és a tini célcsoportra fókuszált Smallville című tévésorozat után csak sikerült vászonra könyörögni ismét Supermant, és ezzel a 2006-os év egyik legnagyobb és legdrágább jelenségét szenvedhetik el a mozik, addig, míg a következő nyári szuperprodukció ki nem oltja Clark Kent fényeit. A történet szerint Supermanről 5 éve semmi hír, visszament szülőbolygójára, hogy bizonyos kérdésekre választ kapjon, Lex Luthor terhelő tanúvallomás híján a szabadláb küszöbére kerül, hősünk szerelmének tárgya, Lois Lane pedig a házasság és a Pulitzer-díj küszöbére, mely utóbbit a "Miért nincs a világnak szüksége Supermanre" című értekezéséért kapta.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Se vége, se hossza nem volt a supermanes filmterveknek a 90-es évek óta. Egyszer már Tim Burton is majdnem rátette a produkcióra a kezét, de miután kikerült a képből újabb és újabb koncepciók és forgatókönyvek születtek, míg végre rátaláltak az igazira, vagyis az ötletre, melynek megírására az eredeti X-Men íróit kérték fel. Igazából a Superman visszatér esetében Bryan Singer rendező azt az utasítást kapta, hogy hasonló módon rebootolja a történetet, mint ahogyan azt tette azt sikeresen Christopher Nolan a Batman: Kezdődik esetében. Singer megpróbálta, de valahogy felemásan sült el a dolog.

Ami azt illeti, talán a feladat nagysága bénította meg Singert, aki pedig éppen a Supermanusért hagyta ott Xavier profot és tanítványait, mert nem sikerült olyan Supermant teremtenie, aki lázba hozná a nézőket - inkább meg fogja osztani a közönséget. Egyfelől Singert dicséret illeti, hogy rengeteg utalást csempészett bele filmjébe, akár a képregényre (az első klasszikus Superman-borítók felidézése rajongók milliójának csalt könnyeket a szemébe), akár az első 3 (a 4. rész menthetetlenül alacsonyabb rendű lett, sajnos) filmre. Még Marlon Brandót is sikerült visszahozni a mozivászonra, tisztelegve az óriás előtt, aki az eredeti filmekben Jor-Elt, vagyis Superman apját alakította.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Másfelől viszont - folytatva az előző gondolatmenetet - sajnos bizonyos következetlenségek fölött nem lehet szemet hunyni, s ezért jár is a dádá. Persze sokat számít, hogy milyen szemüvegen keresztül figyeljük a Superman visszatért, hogy mennyire tekintünk el az eddigi részektől. Mindenesetre az új és régi nézőknek is át kell esni a szereplő 2.0-s verzióinak bemutatásán és pár Superman-trükkön is. Azt már szomorkodva vesszük észre, hogy pár klasszikusabbnak mondható szerep igencsak a háttérbe húzódott, maximum 1-2 érdekesebb epizódra való töltényük van a mellékalakoknak. Mind Perry White, mind Jimmy Olsen, de még maga Clark Kent is elhanyagolható, de ez nem is csoda, hiszen a fő hangsúly ezúttal Lois Lane-en és Supermanen van.

Persze a Superman esetében minden a főhőst alakító színészen áll vagy bukik és el kell ismerni, hogy Brandon Routh annyira nem gáz, mint azt sokan képzelték az előzetesek alapján. Az sajnos nem az ő hibája, hogy Christopher Reeve-hez fogják hasonlítani és minden összevetést el fog veszteni, de valószínű, hogy a legtöbb próbálkozónak ez lett volna a sorsa. Clark Kentként még inkább megállja a helyét, ezt a legszőrösszívűbb ítészek is elismerhetik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nincs mese, a Supmermen nem mese, hanem képregény és mint ilyen idehaza az amerikai 65 éves múlttal szemben kábé nulla kulturális támogatottsága és gyökere van. Magának a szuperhős-kultúra hiányának köszönhető az, hogy idehaza a legtöbb spandexes, harisnyás világmegmentető csak nevetség tárgyává válik, és filmjeik jó része el is hasal a mozikban. Itthon kell bele némi darkos, gothos beütés, hogy el lehessen jól adni a képregényeket, mint ahogy az a Batman: Kezdődik! esetében működött is.

A Superman visszatér egyik oldalról komoly film erős érzelmi harcokkal és még erősebb (mesterséges forgatókönyvírói kebelben fogant) érzelmi megrázkódtatással, ami sajnos nagyon nem illik a filmbe. Viszont olykor, a kevés clarkos epizódnál némi lágyság is csillan a filmben, ami nem menti meg attól, hogy közepesnél jobb érdemjegyet adjunk rá.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A filmben tehát nem csalódtunk, főleg annak fényében, hogy az Amerikából származó hírek bukást előlegeznek meg, vagyis amolyan blockbuster-hez és hype-os filmhez képest közepes szereplést - mondhatjuk, hogy az idei év King Kongja a Superman visszatér és ezt mindenki úgy értelmezi ahogy akarja, a bevételektől elvonatkoztatva. Mindenesetre annak fényében, hogy a produkció 260 millió dollárt kóstált (és akkor még nem beszéltünk az 50 milliót is meghaladó amerikai marketing-költségekről) erősen kétséges egy hasonló volumenű folytatás lehetősége. Hogy sajnos-e vagy szerencsére, azt mindenki döntse el magának.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése:
Videó #1
Videó #2

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Superman visszatér (Superman Returns)
magyarul beszélő ausztrál-amerikai fantasy, 154 perc, 2006

Rendező: Bryan Singer
Forgatókönyvíró: Bryan Singer, Michael Dougherty, Dan Harris
Zeneszerző: John Ottman, John Williams
Operatőr: Newton Thomas Sigel
Producer: Gilbert Adler, Jon Peters, Bryan Singer
Vágó: Elliot Graham, John Ottman

Kevin Spacey (Lex Luthor)
Brandon Routh (Clark Kent/Kal-El/Superman)
Kate Bosworth (Lois Lane)
James Marsden (Richard White)
Frank Langella (Perry White)
Sam Huntington (Jimmy Olsen)
Eva Marie Saint (Martha Kent)
Parker Posey (Kitty Koslowski)
Kal Penn (Stanford)
Marlon Brando (Jor-El, archív felvétel)
Stephan Bender (a 15 éves Clark Kent)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások