AMD: Socket AM3 tervek

AMD: Socket AM3 tervek

2006. július 7. 16:30, Péntek
Megjelentek az első információk az AMD következő asztali tokozásáról: a jelenlegi Socket AM2 alaplapok is befogadják majd az új chipeket, míg a gyártók választhatnak a DDR2 és DDR3 memóriák között.

A meglehetősen korai hírre a DigiTimes csapott le, a szokásos forrásra, vagyis a tajvani alaplapgyártókra hivatkozva. Korai, hiszen a Socket AM2 processzorok és a velük együtt megjelent alaplapok nemrég mutatkoztak be és szép lassan érkeznek a boltok polcaira. Amennyiben igaz a hír, az AMD ismét a kompatibilitásra helyezi a hangsúlyt.

A gyártóktól kiszivárgott hírek alapján ugyanis a vállalat úgy döntött, hogy megőrzi a kompatibilitást a most debütáló alaplapok és a Socket AM3 foglalatba illeszkedő processzorok között. A K8L architektúra részeként megjelenő chipeket tehát a most megvásárolható alaplapokban is használhatjuk majd, míg az új foglalattal érkező lapoknál nagy eséllyel a DDR2 és a DDR3 memóriákat támogató változatok közül is válogathatunk.


2006 kipipálva

Az integrált memóriavezérlő ugyanis mindkét szabványt kezelni fogja, így egyedül az alaplapgyártókon múlik, hogy milyen változatokat dobnak piacra termékeikből. Két megszorítás lesz: a két eltérő szabványt nem alkalmazhatjuk egyetlen alaplapon, illetve a Socket AM3 alaplapok nem kezelik majd a régebbi, AM2-es chipeket, tehát a kompatibilitás csak egyirányú.

A 2007 végén bemutatkozó K8L architektúra egy ikermagos chip formájában debütál majd, amelynek egyelőre kódnevét sem ismerjük. Az azonban tudjuk, hogy ezt követi majd a Greyhound névre hallgató 65 nanométeres négymagos változat - valószínűleg Athlon 64 X4 jelzéssel, valamint az új FX, amely a Cadiz kódnevet kapta.

Az új foglalat a HyperTransport 3.0 érkezését is jelenti, amely a sávszélesség megugrását jelenti majd - kivéve a jelenlegi alaplapoknál, hiszen itt meg kell elégednünk a jelenlegi változattal. Aki tehát teljes mértékben ki szeretné használni a K8L és a négymagos chipek nyújtotta előnyöket, az minden bizonnyal új alaplapot is vásárol majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások