Csökken a roaming ára, emelkedik a hívásdíj?

Csökken a roaming ára, emelkedik a hívásdíj?

2006. július 10. 20:31, Hétfő
Cáfolta az Európai Bizottság, hogy a roamingdíjak tervezett csökkenése miatt nőnének a belföldi mobilhívások perc- és csatlakozási díjai. A testület képviselői szerint ezek a félelmek teljesen alaptalanok.

Mint ismeretes, az Európai Unió intézkedéseket javasolt a nemzetközi mobiltelefonálás olcsóbbá tételére. Korábban erről Viviane Reding, az EU illetékes biztosa beszélt a Financial Times című brit lapnak. A politikus olyan törvénykezési folyamat elindítását helyezte kilátásba, ami - várhatóan 2008-tól - a mobil szolgáltatókat azonos tarifák alkalmazására kötelezné a nemzetközi és a helyi hívásoknál, azaz a külföldi beszélgetéseket, a roamingdíjakat olcsóbbá tenné. Később az EU roamingdíj-csökkentési terveit kritizálta Georg Serentschy, az osztrák telekommunikációs piac szabályozásáért felelős szakember és a Mobilkom Austria távközlési cég képviselői. Mind Serentschy, mind a Mobilkom szakemberei attól tartanak, hogy amennyiben a mobilszolgáltatóknak kötelező lesz csökkenteniük a roamingdíjakat, akkor ennek következtében jelentősen drágulhatnak majd a belföldi mobilbeszélgetések díjai.

Nos, ezeket az aggodalmakat tartja teljesen alaptalannak az Európai Bizottság. A kiszi­várgott véle­mények szerint amennyiben a nemzeti szakem­berek jól végzik feladatukat, akkor az európai uniós tagor­szágoknak nem kell tar­tani attól, hogy a roaming­díjak csökke­nése miatt nőni fognak a belföldi mobilhívások díjai. Ráadásul ez a veszély azért sem fenyeget, mert a javas­lat kidolgo­zásában részt vettek az európai szak­em­be­rek is, így elvileg egyetlen mobilszolgáltatónak sem származhat majd kára az új szabá­lyozásból. Amennyiben egyes szolgál­tatók mégis megemelnék a hívásdíjakat, úgy azt Brüsszel illegális árrögzítési kísérletnek tekintené.

A bizottság idén márciusban frissítette naprakészre a díjakat tartalmazó honlapot, amely a testület közleménye szerint "egyértelműen mutatja, hogy egy normál négyperces hívás ára általánosságban ugyanazon a magas szinten maradt egész Európában 2005 szeptembere óta, illetve néhány esetben az árak a bizottság által az iparág számára adott figyelmeztetések ellenére emelkedtek is".

A weblap szerint egy négyperces hívás esetében a barangolási-díjak még mindig a finn fogyasztó számára Svédországból indított hívás esetén elérhető 0,20 eurós legalacsonyabb ártól a máltai fogyasztó számára Lettországból indított hívás esetén elérhető 13,05 eurós árig változnak. Néhány üzemeltető barangoló-csomagjait pedig a fogyasztók még nem használhatják széles körben, mivel e tarifák többségét külön kérésre nyújtják, vagy kiegészítő havi díjakat csatolnak hozzájuk.

Az Európai Bizottság a tervek szerint szerdán ismerteti majd a roamingdíj-csökkentési elképzeléseit. Szintén kiszivárgott, hogy magán a testületen belül sincsen egységes álláspont az ötlettel kapcsolatban. Kérdéses például az is, hogy az EB csak a tarifahatárokat jelölné ki vagy konkrét díjszabást is kidolgozna. Az EU-bizottság távközlési szabályozó egységének munkaokmánya szerint a "barangolás" alapdíját percenként 0,30 euróra kellene csökkenteni. Jelenleg percenként 0,70-0,80 eurós díjak is vannak. A piaci versenyre a cégek a barangolási díjak átlagosan 8 százalékos csökkentésével reagálnak évente, de mivel a mobiltársaságok az elmúlt hat hónapban nem csökkentették barangolási díjaikat, az EU-bizottság hathatósabb lépésre szánta el magát.

A legújabb, júliusra elkészülő európai uniós tervezet szerint 50-70 százalékkal csökkentenék a külföldre irányuló mobilhívások roamingdíját. Ezenkívül teljesen eltörölnék az Európai Uniós országokból érkező hívások után a mobilszolgáltatók által megkapott, úgynevezett passzív díjakat. Az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy mind a mobilszolgáltatók egymás között használt, mind pedig az előfizetőkkel szemben támasztott díjai átláthatóak és egységesek legyenek.

Az Európai Bizottság döntésétől függetlenül azonban a legnagyobb problémát jelenleg azt jelenti, hogy a felhasználók érdekérvényesítése nem túl hangsúlyos, így félő, hogy a mobilszolgáltatóknak nem lesz kára a roamingdíj-csökkentésből, ugyanez azonban nem lesz elmondható az előfizetőkről. Kérdéses tehát, hogy egy ilyen változás után miként reagálna például a magyar mobilpiac és mennyivel nőnének a magyar belföldi mobilhívások csatlakozási és percdíjai. A mobiltársaságok bevételének körülbelül a 10 százalékát adják a barangolási díjak, évi 10 milliárd eurós nagyságrendben, és ha ez kiesik, a cégek valahonnan biztosan pótolni akarják a hiányt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások