Üzleti sikert hozhat az ingyenesség?

Üzleti sikert hozhat az ingyenesség?

2006. július 19. 09:32, Szerda
A Hyperic nyílt-forráskódúvá és ingyenessé tette vállalat felügyeleti-szoftverét, mely jelzi mi történik a cégek hálózatában, és az eseményeket jelenti a rendszergazdáknak. A Hyperic a kiegészítésekből akar pénzt csinálni.

A San Francisco-i cég nyilvánosságra hozta Hyperic HQ szoftverének forráskódját, és elindított egy felhasználóknak és fejlesztőknek szóló weboldalt is, akik a cég reményei szerint patchekkel és kiegészítőkkel járulnak majd hozzá a közös munkához - derül ki a cég sajtóközleményéből. A többi kezelőszoftverhez hasonlóan a Hyperic HQ is azt figyeli, mi történik a vállalat hálózatában, és az eseményeket jelenti az informatikusoknak. A szoftver "ügynököket" rejt el a szervereken vagy a hálózati hardvereken, hogy rendszerhibákról és a teljesítményről információkat nyerjen.

A fejlesztő cég ingyenesé teszi szoftverét, és a vállalati előfizetésekből igyekszik majd bevételekhez jutni, amelyek különböző üzleti életben használatos tulajdonságokkal, valamint ügyfélszolgálattal egészítik ki az alapterméket. A szolgáltatás díja évi 780 dollárra rúg majd számítógépenként. "Az egész a piac felkavarásáról szól, hogy mindenki mást megzavarjunk a nyílt-forráskódú technológiával és az árral" - nyilatkozott Javier Soltero, a Hyperic elnöke és alapítója a ZDNet oldalán.

A felügyeleti szoftverpiacot jelenleg négy cég uralja: a HP, a CA, az IBM, valamint a BMC Software. Mindegyikük stabil alapokon nyugvó megoldással bír, azonban a nyílt-forráskódú eszközök - köztük a GroundWork Open Source OpenNMS és Nagios termékei is - egyre nagyobb teret nyernek manapság. "Üzleti célunk, hogy a Hyperic HQ-t egy olyan alap-platformmá változtassuk, amelyre más felügyeleti megoldások épülnek" - fedte fel terveit Soltero.

A Hyperic szoftverének gyökerei a Covalent cégtől erednek, ahol Soltero vezeti a fejlesztési munkálatokat. A váltás hátterében valószínűleg az állhat, hogy a cég befektetői - akik eddig mintegy 10-12 millió dollárt öltek a felügyeleti eszközbe - ezután inkább az Apache webszervert támogatnák, mint a Hyperic szoftverét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások