Nem volt egyedi a kigyulladt Dell laptop esete

Nem volt egyedi a kigyulladt Dell laptop esete

2006. július 24. 13:16, Hétfő
A most kiszivárgott dokumentumok alapján a Dell több esetről is tudott, amelyekben hasonló okok vezethettek egyes laptopok öngyulladásához, felrobbanásához. A gyártók szerint legtöbbször nem ők tehetnek a hibáról.

A CRN a napokban számolt be a birtokába került dokumentumok alapján arról, hogy a Dell már a korábbi esetek révén tudott az öngyulladásos problémákról. Két év alatt ugyanis több ilyen incidenst regisztráltak, ám ezeket nem hozták nyilvánosságra. Néhány laptop kigyulladt, burkolatuk megolvadt, vagy megpörkölődött, sőt elszenesedett.

Emlékezhetünk arra, hogy a Dell a múlt hónapban indította meg vizsgálatát egy hasonlóan járt készülék esetében, amely egy Japánban megrendezett konferencián támadta meg gazdáját. A gyártó meglehetősen gyorsan megkaparintotta a hibás laptopot, ám a részletekről semmit nem árult el, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálat végeredményét. Most úgy tűnik, hogy jóval korábban is tudtak hasonló incidensekről, csak éppen ezt elfelejtették közölni a szélesebb közönséggel.


A konferencián magától felgyulladt laptop

A képekkel kiegészített dokumentáció megpörkölődött, megolvadt burkolatú laptopokat említ, amelyek szinte minden esetben magas hőmérsékletű környezetben adták meg magukat. Érdekes módon azonban az első számú gyanúsított, vagyis az akkumulátor környéke olykor tünetmentes maradt, tehát az esetek nem intézhetők el azzal, hogy ennek túlmelegedése okozta a problémákat. A készülékek egy része az oldalán, mások közvetlenül a kijelző alatt olvadtak meg, lyukat, vagy elszenesedett részt hagyva maguk után. Előfordultak ugyanakkor megpörkölődött Ethernet csatlakozók, a ventilátor, illetve az akkumulátor körüli olvadások.

Az incidensek alacsony száma jól jelzi, hogy még a hibásnak minősített szériák is elenyésző arányban okoznak ilyen problémákat. Mindazonáltal a gyártók kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, még ha igyekeznek is aláhúzni, hogy a legtöbb esetben nem saját komponenseik, hanem külső cégektől származó akkumulátorok vagy töltők a hibásak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások