Samsung: külső flash a merevlemezek gyorsítására

Samsung: külső flash a merevlemezek gyorsítására

2006. július 31. 19:05, Hétfő
A dél-koreai gyártó korábban már jelezte, hogy flashmemóriával gyorsítana a merevlemezeken, ezek elkészültéig azonban külső egységgel segítenek a már forgalomban lévő példányokon.

A Samsung a napokban jelentette be a 4 GB-os flash egység (Solid State Disk, SSD) piacra dobását, amely azonban csak mintegy fél év múlva segítheti ki a teljesítménnyel elégedetlen felhasználókat, hiszen a cég elsősorban a Windows Vista megjelenésére épít. A hagyományos ATA csatlakozóra illeszkedő eszköz saját memóriájával az operációs rendszer működését gyorsítja, jórészt kiiktatva az adatok beolvasásában, illetve kiírásában jelentkező zavaró szüneteket.



"A felhasználók olyan gyorsulást tapasztalnak majd, mintha PC-jük villámsebességgel száguldana" - jelentette ki nem kis optimizmussal Don Barnetson, a flash marketing részleg igazgatója. Reményeik szerint a Windows ReadyBoost funkció révén jelentős mértékben gyorsíthatnak az alapvető műveletek végrehajtásán, és nemcsak a jövőre megjelenő hibrid merevlemezeknél, hanem a jelenleg is kapható, fokozatosan korosodó példányoknál is. Ezért döntöttek a külső egység piacra dobása mellett, amely segítsége fejében igényt tart egy ATA-portra. Arról nem esett szó, hogy ez SATA-változat megjelenését is jelenti majd, egyelőre annyit tudunk, hogy a bemutatott prototípus PATA-ra készült.

A gyártó magyarázata szerint a gyorsaság annak köszönhető, hogy míg a hagyományos merevlemezek másodpercenként mintegy 100-200 kérelemnek tesznek eleget, az SSD esetében ez az 5000-es értéket közelíti. A Windows már előre eltárolja a kedvenc alkalmazásokat, beállításokat és adatokat, így azokat nem a már amúgy is többnyire elfoglalt merevlemezről, hanem a flash egységről kérhetjük be. A készülék árát nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit árultak el, hogy a Vista mellett speciális ipari igényeket is igyekeznek kielégíteni.

A Samsung nagyban javíthat a merevlemezek piacán elfoglalt helyzetén, főleg, ha megjelennek az integrált, hibrid megoldások. Az iSuppli felmérése szerint jelenleg a gyártók között a Seagate vezet a maga 29 százalékával, amelyet a Western Digital (18,5%) és a Hitachi (14,4%) követ. A Samsung csak a hatodik, szorosan követve a Maxtort és a Toshibát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások