Folyik a licit a Philips félvezető-részlegéért

Folyik a licit a Philips félvezető-részlegéért

2006. augusztus 3. 17:50, Csütörtök
Bár még lehet tudni, hogy a felvásárlási versenyben mikor születhet eredmény, az már biztosra vehető, hogy a jelenlegi árajánlat jócskán felülmúlja az elemzők 7 és 9 milliárd dollár közötti becsléseit.

A magánbefektetésekkel foglalkozó Kohlberg Kravis Roberts és Silver Lake Partners közötti alkuháború a végéhez közeledik. Egyes közeli források szerint a két cég mintegy 10,2 milliárd dollárt lenne hajlandó fizetni a Philips félvezetőgyártó-részlegéért. Ez az összeg jócskán meghaladja a többi licitáló - köztük a Texas Pacific Group, Blackstone Group és Bain Capitalt tagjai között tudó csoport - ajánlatát is - írja a The New York Times.

A leányvállalat elárverezése annak tudható be, hogy az elektronikai cég a jövőben biztosnak mondható és gyorsan növekedő üzletágaira kíván inkább koncentrálni. A Philips még júniusban adott hírt az üzem önállósodásáról. Azóta azonban kiderült a félvezetőrészleg nem lehet életképes egyedül piacon, így az eladás mellett döntöttek. A Gartner elemző cég 2,5%-os részesedésével a nyolcadik helyre sorolja a holland órásvállalatot a félvezetőgyártók között. Ám a részleg mindössze 4,7%-os növekedést könyvelhetett el az elmúlt évben lemaradva az iparág mögött, amely átlagosan 5,7%-os emelkedéstért el.

Nem véletlen a fokozott érdeklődés az üzletág iránt. Európában jónéhány technológiai vállalat és szolgáltató kísérletezik azzal, hogy a biztonságra hivatkozva mobiltelefonokkal váltsa fel a hitelkártya használatot. A Philips pedig köztudottan olyan chipek gyártásával foglalkozik, melyek lehetővé teszik a telefonon keresztüli biztonságos tranzakciókat. Ráadásul a tengerentúli hitelkártya-forgalmazókat és vezetéknélküli szolgáltatókat szintén érdekli ez a technológia. Mindamellett az sem lehet utolsó szempont, hogy az eladósorba került üzem 6 milliárd dollár nyereséget hozott az elmúlt évben.



Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások