Szerdán kezdődik a Sziget 2006

Szerdán kezdődik a Sziget 2006

2006. augusztus 7. 23:37, Hétfő
A Sziget Közép-Európa legnagyobb fesztiválja s a nemzetközi palettán elfoglalt helyét az idén tovább igyekszik erősíteni. Augusztus 9. és 16. között 200 nemzetközi sztár, 500 hazai zenekar, előadó, Dj, több tucat színtársulat, akrobaták, humoristák, táncosok, bábosok, napi 200 program, több mint 60 programhelyszínen várja a látogatókat.

A Sziget olyan multikulturális fesztivál, ahol a változatos programkavalkádban mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő programot. 14 évvel előtti bevezetése óta óriásit fejlődött, s az esős idő ellenére idén is valószínűleg sikeres lesz, mivel az ottalvós hetijegyek már elfogytak.

Az idei év legnagyobb sztárja kétségtelenül a Thom Yorke gitáros-énekes vezette oxfordi Radiohead. Az elmúlt 15 év egyik legfontosabb, legnagyobb hatású zenekara legalább annyira megkerülhetetlen jelenség, mint a Pink Floyd volt a 70-es években vagy a U2 a '80-as évek végén, a '90-es évek elején. Lemezei rendre ott tanyáznak a "minden idők legjobb albumai"-listák élmezőnyében. A Radiohead mindemellett nem csupán izgalmas rockzenekar. A muzsikusok rendszeresen nyilvánítanak véleményt sikamlós közéleti, közérzeti kérdésekben - legyen az a környezetvédelem, a média vagy a Blair-adminisztráció Irak-politikája.


Radiohead

A képzőművészeti főiskolásokból alakult skót Franz Ferdinandot a tavalyi emlékezetes Sziget-koncert után talán már nem kell bemutatni a hazai közönségnek. Alex Kapranosék a Sziget Nagyszínpadán nagyjából mindent megmutattak abból, hogy miért éppen ez a zenekar az elmúlt évek angliai gitárzenés posztpunk/new wave-revivaljének legfontosabb és legsikeresebb formációja.

A 2004-es év egyik legjobb debütáló lemeze a Scissor Sistershez fűződik, mely a New York-i art-pop szcénából robbant a világba. A zenekar mindent ötvözött, amit a bároktól a stadionokig, a diszkókig, a rádiókig és a tévékig elfogadható: izgalmas, vicces, frivol, szexi, táncos, slágeres. A Jake Shears, Babydaddy multiinstrumentalista, Ana Matronic vokalistanő, a gitáros Del Marquis és a dobos Paddy Boom alkotta zenekar eddig olyan nevekkel turnézott, mint a B-52's, vagy a Duran Duran, és a tavalyi Live8 segélykoncert egyik legizgalmasabb fellépése is az ő nevükhöz fűződik. Egyszer már majdnem ellátogattak a Szigetre, akkor le kellett mondaniuk, most azonban övék a Sziget 2006 nagyszínpada.

A Placebo - David Bowie egyik kedvenc együttese - az elmúlt egy-másfél évtized egyik kulcsfontosságú gitárzenekara, mely izgalmas és expresszív, ugyanakkor élvezetes és slágeres zenéjében olyan hagyományokat ötvöz sajátosan, mint a Pixies-, Nirvana- vagy Sonic Youth-féle odalépős, amerikai gitárzene, a '70-es évek Bowie-s, T Rex-es glamrockja, vagy a mai elektronikus tánczene. A Népstadion közönsége rövid ízelítőt kaphatott ugyan zenéjükből a Depeche Mode előzenekaraként, de igazi nagy koncerttel a Szigeten rukkolnak majd elő.


Placebo

A Prodigy kétségtelenül az elmúlt 10-15 év egyik legfontosabb könnyűzenei produkciója, mely a '90-es évek második felében megforgatta és megtáncoltatta az egész világot, közben pedig átírta az elektronikus tánczene szabálykönyvét. A Prodigy arcot, hangot és klasszikus kreditet adott az elektronikus tánczenének és a könnyűzene főáramába meg nagy pop-rockszínpadokra vitte a korábban a klubokban burjánzó műfajt úgy, hogy az elektronikus zene rajongóitól a rockerekig széles rajongótáborral bír.

Az Iggy & The Stooges egyike a valóban legendás zenekaroknak, soha el nem évülő édes bűnökkel, máig érvényes munkássággal, fontos albumokkal, legendás koncertekkel és büntető slágerekkel. A Stooges pszichedelikus, zsigeri gyökér-rockos, garázsrockos, pre-punk muzsikája millió zenekarra és irányzatra hatással volt - a Sex Pistolstól a Guns 'N Rosesig, a Jane's Addictiontől a Queens Of The Stone Age-ig, a Red Hot Chili Pepperstől a Sonic Youthig, de nyugodtan jussanak csak eszünkbe olyan hazai előadók is, mint az URH, az Európa Kiadó vagy a Flash.


Therapy?

Az idén április 24-én megjelent One Cure Fits All című album egy megújult, ismét a legjobb formáját hozó Therapy?-t mutat be, mely zenekar 1989-es megalakulása óta volt már fenn, volt már lenn, ám feltámadása bizonyítja, a rockzenében semmi sem lehetetlen.

A tavalyi meglepetés Skinny Puppy után egy újabb zenekar, a Ministry érkezik abból a szcénából, amely a nyolcvanas-kilencvenes években megalapozta az elektro-indusztriált - ha lehet így nevezni ezt a dübörgő elektronikus alapokra, zajokra samplerekre, szintetizátorokra, torzított énekre feszülő, gitárokat sem kikerülő műfajt. A belga dEUS a kontinentális Európa egyik legizgalmasabb gitárzenekara. A képzőművészekből alakult együttes muzsikája nagy olvasztótégely, benne békésen, és ami fontosabb, izgalmas szintézisben fér meg a free jazz, a new wave, a noise rock, az avantgard rock, a folk-rock és még oly sok minden más.

A finn Rasmus évek óta az egyik legnagyobb tinisztár-zenekar a skandináv pop-metál-dark szekcióból - amolyan HIM-utód, címlap-kompatibilis frontemberrel, kellő mértékű ifjúsági depresszióval, kellő mennyiségű fülbemászó dallammal, továbbá az érzékenység és a rockos hevület hatásos arányával. A kilencvenes évek elején alakult holland The Gathering a kontinentális rockszíntér egyik legnépszerűbb együttese, a darkos, szimfónikus metálzene híveinek egyik igazi szívszerelme - nem kevéssé a zenekar szuggesztív frontleánya, Anneke Van Giersbergen miatt.


Rasmus

Jovanotti néhány évvel ezelőtt már meghódította a Sziget közönségét és abban az évben a legjobb nagyszínpados koncertet produkálta. Nem hibázhatunk nagyot, ha úgy tippeljük: a rap, a rock, a reggae, a funky és a bella canzone elemeit muzsikájában bájosan keverő, minden bizonnyal ismét bő kiszerelésű zenekar élén érkező Jovanotti - aki legutóbb albumát 2005-ben adta ki Buon Sangue címmel - ismét közönségkedvenc lesz.

A Seeed már bizonyította, hogy Németországban játsszák a kontinens legjobb reggae-muzsikáját. Most bebizonyítjuk, hogy a szintén német Gentleman and the Far East Band legalább ennyire izgalmas (sőt) és ringató, egy journey to Jah, ahogy website-ját nevezi. A kölni származású fiatalember, akit a polgári életben Otto Tillmannak hívnak, folyamatosan turnézik keresztül és kasul az EU-ban - és azon is túl -, Bounty Killer-, Capleton-ihlette, dancehall elemekkel tarkított roots reggae-muzsikájával, hogy augusztusban elérkezzen a Szigetre.

Idén 30 éves a "nagy rock'n'roll svindli", három évtizede, hogy először lépett fel a Sex Pistols. A Sziget azzal ünnepli a punk évfordulóját, hogy a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé idén beiktatott Sex Pistols egyik alapító tagját - aki a hírek szerint a nyár végi észak-amerikai Sex Pistols turné résztvevője is lesz - hívta meg az idei Nagyszínpadra. Abban biztosak lehetünk: dögös rockzene vár minket a Sziget nagyszínpadán Glen Matlockkal, aki garantáltan nem fog elfeledkezni kedvenc régi számairól sem, és ezek bizony a rockirodalom legismertebb dalai közé tartoznak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások