Blogger katonák, avagy kell-e szabad száj a hadseregbe?

Blogger katonák, avagy kell-e szabad száj a hadseregbe?

2006. augusztus 14. 17:48, Hétfő
A bloggerek nagy száma miatt ugyanakkor a folyamatos felügyelet szinte lehetetlen. Több tízezer amerikai katona ír blogokat, vagy szól hozzá rendszeresen különféle internetes fórumokon. Ezeket állandóan követni képtelenség, ezzel pedig a Pentagonban is tisztában vannak. A blogok és az internetes kommunikáció ugyanakkor kétségkívül jótékony hatással van a katonák közérzetére. Sok blogger katona csak addig folytatja az oldalának frissítését amíg kiküldetésben van, messze az otthonától, családjától, sokszor akár 12-18 hónapig is.

A blogolással igyekeznek levezetni a feszültséget, és persze valamilyen szinten megragadni mások figyelmét, kiélni excibionista hajlamaikat. Ilyenformán maga a blogolás nem káros, sőt, bizonyos szintig hasznos is lehet, hiszen a katonák őszintébbek nyilatkoznak egy blogban, mint egy napi jelentésben. A dolog ezen része amúgy megfogta pár felügyeleti szerv fantáziáját is, akik az interneten keresztül kérték ki a katonák véleményét például a Stryker páncélozott járművekre épülő un. Stryker Brigade egységekkel kapcsolatban.


Az amerikai védelmi minisztérium számára azonban a már leszerelt katonák, vagy csak a haditechnika iránt érdeklődő, a katonaság viselt dolgait nyomon követő civilek által vezetett blogok is sok gondot okoznak. Az amerikai katonai programok pénzügyi támogatását a kongresszusnak és a szenátusnak is jóvá kell hagynia, ez a jóváhagyás pedig nagyban függ a program általános megítélésétől. A programoknál felmerülő problémák elkendőzése, illetve a fejlesztés szükségességének kihangsúlyozását már szinte olajozott módon kezelik.

Az újságírók látványos számítógépes fantáziarajzokat, videókat kapnak, időről-időre bemutatókat szerveznek, ahol a cél az, hogy a média képviselőiben pozitív kép alakuljon ki az adott programról, amelyet aztán hasonlóan pozitívan tálalnak majd az olvasó- és nézőközönségük elé. Csakhogy még mindig nem tudják, hogy kezeljék a bloggerekket. Az Airborne Equipment Shop például hosszasan elemzi az új Stryker harcjárműcsalád (vélt vagy valós) problémáit, szinte ízekre szedve azt. A POGO Blog az amerikai védelmi minisztérium költségvetését veszi górcső alá, kíméletlenül rászállva azokra a programokra, amelyek komoly mennyiségű állami támogatást kapnak, de mégis keveset tesznek le az asztalra.


De nem csak a blogok jelentenek fejfájást a Pengtagon PR részlegének: az utóbbi időben a blogoknál is jobban kezdenek elterjedni a Youtube.com és hasonló videó oldalakra feltöltött felvételek, klipek. Ezek tartalma nagyon széles tartományban mozog, vannak olyan klipek, amelyeket az unatkozó katonák azért készítettek, hogy valamivel elüssék az időt és az alávágott zenére bohóckodnak, táncolnak vagy csak a környezetüket mutatják be, ahol a mindennapjaik telnek.

A videók egy része ugyanakkor már sokkal megrázóbb eseményeket tár a közönség elé. Útszélen elhelyezett távirányított bomba által megsemmisített rendőrségi terepjáró, mellette az életüket vesztett iraki rendőrök. Járőrút alatt meglepetésszerűen megtámadott, megzavarodott katonák. Egy amerikai mesterlövész által fejbe lőtt talibán harcos. Afganisztánban az új kormányzat számára kiképezendő hadsereg katonáinak fizikai gyakorlata, amely leginkább egy alsó tagozatos általános iskolai tornaórára emlékeztet. Az ilyen videók pedig sokat árthatnak a Pentagon által felépíteni próbált képnek, így nemrég tehát "megkérték" az Irakban szolgáló amerikai katonákat, hogy ne tegyenek fel videókat az internetre.


Egy a sok irakban készült YouTube videó közül

Magyarországon a helyzet...

Ha már szóba kerülnek az amerikai tapasztalatok, nem mehetünk el szó nélkül az itthoni állapotok mellett sem. Sajnos a magyar média csak meglehetősen visszafogottan foglalkozik a külföldön szolgáló magyar katonákkal. Ha mégis címlapra kerülnek, az általában csak valamilyen botránnyal, vagy tragédiával kapcsolatos hír miatt fordul elő. Az internetes információcserével kapcsolatban Farkas Roland esete mozgatta meg az állóvizet, amelyben a százados az afganisztáni tapasztalatai alapján egy aféle segélykiáltással fordult a nyilvánosság felé a HM honlapjának nyílt fórumán.

Az esetet a minisztérium finoman szólva is kapkodva és meglehetősen elhibázottan reagálta le. A százados állításait megvizsgálták és úgy találták, hogy azok nem állják meg a helyüket. Farkas Roland leszerelt, rövid ideig még az MDF felkérésére katonai tanácsadóként szerepelt, majd Kanadába költözve új életet kezdett. A HM oldalán lévő nyílt fórumot bezárták, és hasonló kommunikációs lehetőséget azóta sem biztosítanak.

Magyar katonák Afganisztánban, váltáskor

A blogolás nem volt eddig sem túl népszerű a magyar katonák körében, noha a laptop már szinte alaptartozék a missziókban részt vevőknél. A szigorú szabályok azonban gúzsba kötik az ilyen irányú próbálkozásokat. Az eddigi legkomolyabb blogszerű oldal a Szerdzsó névre keresztelt volt, amely elsősorban a szerződéses és hivatásos katonák által külföldi szolgálat alatt, illetve itthoni eseményeken készített képek összegyűjtésével és bemutatásával, illetve zárt fórumán a katonaság mindennapjaival, problémáival foglalkozott, de az oldal készítője nemrég "családi okokra" való hivatkozással bezárta blogját.

Sajnálatos, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Hadsereg vezetése ennyire vaskalapos módon áll a témához, mert ráférne a hadseregre a pozitív imázsépítés, és úgy vélem hogy az ilyen szintű elzárkózás inkább csak elidegeníti a hadsereget és a civil világot egymástól. Sokkal több nyíltságra lenne szükség egy modern értékeket magáévá tenni próbáló fegyveres erőtől.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások